Article Index

{jcomments on} 

 


 

De la ultimul post am fost intr-o goana nebuna intre servici, familie si antene... Nu am mai apucat sa scriem pe blog, o sa revenim in continuare cu detaliile antenelor saptamana viitoare, dupa concurs, cand sper sa fim mai linistiti. Am reusit sa instalam radialele la verticala si sa facem tunerul de la baza impreuna cu cutia de remote, am instalat antenele EWE si am pregatit totul pentru a instala azi antenele beverage. A trebuit sa tragem si alimentare separata direct de la tabloul de la vreo 50m de shack deoarece am constatat in ultimul moment ca reteaua din casuta parintilor nu suporta consumul nostru, hi! La emisie stam bine, inca nu stim cum o sa fie receptia si avem oarece emotii, mai ales cu vremea asta ploioasa din cauza careia e un zumzait pe langa shackul nostru de la inalta tensiune... Hm, chiar o sa fie un test adevarat pentru partea de receptie. Acum ne pregatim de strans calculatoare, statii, transceivere, cabluri si tot ce o sa ne trebuiasca acolo si sa le incarcam in masina, sper sa nu uitam nimic important.

 

Va dorim tuturor mult succesc in concurs, sper sa schimbam un control!

 

73!

Bob

 


 

Revenim la momentul ridicarii antenei de emisie si la pregatirile dinainte de concurs,asa cum am promis.
Saptamana imediat urmatoare ridicarii am chemat iarasi echipa fantastica in ajutor, planul fiind sa instalam radialele si antenele EWE si sa fim cu inca un pas mai aproape de momentul concursului. Tot atunci am batut trei electrozi de 1,5m pentru impamantare la cca un metru de baza antenei pe care i-am legat de punctul comun de pamant. In mod normal, intr-o instalare definitiva, acesti electrozi ar fi trebuit uniti prin platbanda si utilizati si la protectia la descarcarile electrice. Acum au ajutat mai ales impamantarea antenei din punct de vedere al radiofrecventei si, intr-o oarece  masura, la incarcaturile statice sau la eventuale fulgere, mai ales ca bobina folosita in unitatea de acord e legata intre antena si pamant, nu in serie cu alimentarea. Altfel ar fi trebuit sa folosesc un soc de RF.
Fiind un experiment, asa cum am zis de la inceput, acum stim deja ca este un succes, hi. Am incercat sa mentinem costurile cat mai jos, in eventualitatea ca nu ar fi mers, sa nu fie paguba prea mare :-). Prin urmare radialele le-am facut din sarma de fier galvanizata, diametrul de 1,2mm, cumparata la kg de la prietenul nostru Dedeman, situat strategic la 500m de locatia noastra :-), impreuna cu un depozit de materiale de constructii de la care ne-am aprovizionat cu teava galvanizata pentru prizele de pamant. Ca de obicei, pret mic inseamna si munca mai multa din partea noastra, am avut de „descalcit” sirma si de facut radiale de 27m. Evident, materialul cel mai potrivit ar fi fost sarma de Cu, dar la 2 km de radiale costurile cresteau simtitor. Probabil, in cursul anului, vom cauta sa ne facem un stoc de sarma de Cu pe care sa-l folosim in sezonul 2016. Ne-ar usura foarte mult munca, toata povestea asta cu radialele a insemnat o dimineata de munca in 4-5 oameni. Si am avut noroc de vreme calda pentru perioada asta, cu temperaturi pozitive, nu vreau sa ma gandesc ce ar fi insemnat sa fi facut asta la -10 grade!
In timp ce intindeam de zor sarme a sunat si curierul cu o veste buna, analizorul de la Wimo a ajuns in timp record asa ca puteam sa facem si masuratori. Am amintit in posturile din urma de faptul ca MFJ-ul e inutil pentru masuratori in zona mea datorita nivelului mare de RF prezent de la emitatorul AM de 50kw pe 603kHz de la iesirea din oras, 3-4km de noi, asa ca l-am schimbat cu un AA54 de la Rigexpert care, dintre toate analizoarele sau vna-urile prezente pe piata, are cel mai mare nivel al semnalului la iesire, +13dBm, ceea ce il face relativ imun la perturbatiile de care vorbeam. In paranteza fie spus, investitia s-a dovedit foarte inspirata, fiind de mare ajutor in reglajul antenei datorita caracteristicilor si a posibilitatilor pe care le ofera, fiind in acelasi timp foarte usor de folosit prin consumul mic de curent si prin portabilitatea lui. La MFJ ramaneam fara curent cand imi era lumea mai draga, hi!
Revenind la radiale, am instalat numarul planuit de radiale, 64, dar, pentru ca facusem mai multe, am mai pus citeva in plus, ajungand la 67 de radiale de 27m si 6 radiale de 40m. Am facut cateva masuratori in fuga, fiind deja obositi iar rezultatul nu era chiar grozav in prima faza, relativ diferit de ceea ce ma asteptam din simulari. Dupa un schimb de mail-uri cu Morel, urmate de o serie de noi simulari ale antenei in configuratia actuala, a reiesit ca excesul de zel nu e intotdeauna benefic, sau, vorba cuiva, „mai binele e dusmanul binelui”. S-a dovedit ca orice contragreutate de 40m in plus strica simtitor performantele, afectand atat SWR-ul si reactanta, dar, mai ales, unghiul de elevatie! Mai mult, s-a observat ca numarul optim de radiale ar fi mai degraba 60-61!
Drept urmare, a doua zi, am scos radialele puse in plus si, in liniste, am refacut masuratorile! De data asta am reusit sa ajungem la performantele scontate, cel putin din punct de vedere al impedantei si al SWR-ului. Analizorul a aratat un SWR de 1:43,57 si impedanta de 10,0-j138,9  la 1830kHz. Daca le comparam cu cele obtinute prn simulari, respectiv  SWR 1:45,3 si impedanta 13,389-j166,364 ,observam diferente relativ mici, normale, tinand cont de diferentele dintre situatia simulata si cea reala, din teren. Prin adaugarea bobinei pentru acord si prin tatonarea prizelor am reusit obtinerea unui SWR de 1:1.02 si a unei impedante de 49,4-j0,7 ohm la 1830kHz. Mai mult, SWR-ul se mentine sub 1:2,0 pe mai bine de 50kHz, ceea ce e foarte bine in 160m.
Chiar si asa, era nevoie totusi de modificarea prizelor pe bobina pentru a putea folosi toata banda fara sa depasim SWR-ul maxim admis de Acom 2000, respectiv 1:2,0. Solutia nu era grea, comutarea prizelor cu relee din shack, dar punea o problema: releele folosite... Problema cu releele in Rf e mai spinoasa, mai ales cele care trebuie sa functioneze intr-un antenna tuner, datorita varfurilor de tensiune si de curent ce pot aparea in situatia unui dezacord major. In 160m , mai ales, se folosesc relee cu vacuum... Aveam si eu doua, insa nu erau suficiente! Fiind mult prea tarziu pentru a da comanda de undeva de niste relee pe care sa mergem la sigur, sa zic asa, am folosit ce aveam prin sertare, niste relee cumparate pentru un proiect de comutator de antena, unde, teoretic, se comuta sarcini de 50Ohm si cerintele sunt putin mai permisive. In situatia noastra am mers pe ideea ca nu vor exista dezacorduri pe antena, prizele fiind stabilite dinainte cu ajutorul analizorului, si, evident, ca nu vom comuta prizele in sarcina :-) Si, desi nu e un caz de „good engineering practice” am sperat ca lucrurile vor merge :-). Pentru ca aveam la dispozitie 10 relee, am stabilit sa impartim banda in 5 segmente, astfel incat sa putem lucra oriunde cu un SWR sub 1:1,5. Dupa cum v-ati dat seama, pentru un acord corect, a trebuit sa comutam atat priza prin care se alimenteaza antena cat si priza prin care se conecteaza la GND, bobina fiind legata intre vertical si pamant. Releele folosite sunt G2RL-1A4-E  care suporta 16A/250Vac/50Hz si, spre satisfactia noastra au functionat ireprosabil :-))
Cutia de acord a fost gandita astfel ca atunci cand nu exista tensiune de comanda pe relee, antena sa nu fie alimentata si nici sa nu fie conectata la pamant. Motivul este simplu. Antenele noastre de receptie, mai ales EWE, sunt situate mult prea aproape de antena de emisie si eficacitatea lor e influentata major de aceasta din urma si de radialele sale. Solutia? Dezacordul antenei in timpul receptiei! Practic, antena poate fi deconectata cum spuneam mai devreme, devenind astfel rezonanta undeva pe la 2,7MHz, datorita dimensiunilor fizice. Mai mult, nici radialele nu mai sunt cuplate la antena, ramanand doar legate la pamant. Comanda releelor s-a facut dintr-o cutie de comanda din shack prin aproximativ 60-70m de cablu SSTP, tnx YO8DHD! Pe toata durata concursului nu am avut nici o problema cu RF la partea de comanda, ecranul de la cablu fiind legat la impamantare.
Evident, masuratorile efectuate in shack, dupa  mai bine de 70m de cablu, la intrarea in amplificator, au fost putin diferite fata de cele de la baza antenei, insa SWR-ul s-a mentinut sub 1:1.2-1:1,3. In practica am folosit primele doua pozitii pe comutator, 1810-1845 si 1845-1890kHz si nu am avut SWR mai mare de 1:1,4 in tot concursul. Interesant, la sfarsitul concursului conditiile atmosferice s-au schimbat si frecventele de acord au mai coborat nitel astfel ca am folosit de cateva ori si a treia pozitie, 1890-1925kHz.
Cam astea despre antena de emisie, urmeaza zilele urmatoare antenele de receptie, marele nostru ajutor in acest concurs.


 

 

 

Am stabilit pentru inaltat antena ziua de 10 ianuarie, sperind ca prognoza meteo va fi corecta si de la -18 grade joi se va ajunge la temperaturi macar apropiate de 0 simbata.... Am avut mare noroc, vremea a fost superba, soare si cald, cred ca 10 grade, vreme minunata de instalat antena.

 

Cu o seara inainte am realizat baza antenei, care va servi ca punct de basculare si ca izolator, am masurat toate ancorele si le-am pregatit impreuna cu ce mai aveam nevoie a doua zi

 • baza antenei 2
 • baza antenei
 • izolator
 • placa pentru radiale
 • yo8rhm

Simbata dimineata am incarcat masina, am luat copilotul principal, Andrei, YO8RTI , l-am luat in drum si pe Mugurel, YO8RHM, ne-am intilnit cu Tic, YO8RFS si ne-am indreptat spre Hudum.Impreuna cu Tic a venit si Petrica, YO8RKP si la gradina ne-am intilnit si cu Florin, YO8DOI.

 • oare am luat tot
 • portbagajul de pe masina lui Tic ne-a salvat de multe ori

Din diverse motive, ai mei au cules asta toamna porumbul insa nu au mai dat cocenii jos si , in ciuda incercarii de a gasi pe cineva dispus sa faca treaba asta, tot noua ne-a ramas. Asa ca Tic si Petrica, ajutati si de Florin din cind in cind, au luat problema in miini si au purces la treaba in timp ce Mugurel a trecut la pregatirea tevii ce ne va ajuta la ridicat si la fixarea prelugirii de Al din virful antenei pentru a ajunge la 27m

 • racheta transportata spre locul de lansare
 • trecutul nu se dezminte
 • yo8rfs la dat jos porumbul
 • yo8rkp yo8rhm

In timpul asta , impreuna cu Florin , am trecut la stabilirea pozitiei antenei si a punctelor de ancorare, operatiune esentiala in pregatirea pentru inaltare.

 • yo8rni yo8doi
tija pe care ati vazut-o la suportul antenei intra intr-o teava de 1m batuta in pamint, sa nu credeti ca sta doar asa:-))
 • yo8doi langa suportul fixat in pamant

Intr-un final am trecut la ancorarea antenei pe directia perpendiculara directiei pe care urma sa o basculam, am pregatit teava ajutatoare si ne pregatim de ridicare. Vintul s-a intetit putin asa ca ne miscam repede sa nu se strice vremea. Nu prea ne-a mai fost mintea la poze si filme si nici nu mai era cine sa o faca, asa ca filmuletul cu ridicarea nu e grozav, o sa il punem zilele urmatoare.

 • ancore 2
 • ancore
 • and we have lift-off
 • habemus antenas
 • inca putin
 • merge mai usor decat credeau unii
 • ne pregatim de ridicat
 • teava folosita pentru ridicat
 • ultimile indicatii

Pentru inaltare ne-am inspirat din metoda folosita de S51V, gasita intr-un filmulet pe youtube. Precum spun si ei acolo, cu toate pregatite, ridicarea nu a pus absolut nici o problema si a mers perfect, in ciuda scepticismului unora:-)

Dupa ridicarea la verticala am trecut la fixat si echilibrat  ancorele, ocazie cu care am descoperit ca pamintul dezghetat e cam moale si trebuiau niste tarusi mai lungi, asa ca am tras o fuga acasa in timp ce altii aveau timp de selfie-uri.

 • selfie

Am fixat mai bine si baza antenei, desi nu avea cum sa plece de acolo.

 • am fixat mai bine baza antenei
 • e mare
 • fotograful e fericit,nu antena stramba
 • la fix
 • v-am zis ca o sa mearga
 • victorie
 • yo8rni yo8rkp yo8doi

Am incheiat pe la 15:00 bucurosi de reusita.

Urmeaza zilele urmatoare radialele si primul test. Am incercat duminica sa instalez 4 radiale si sa fac niste masuratori cu MFJ-ul, insa nu a fost posibil datorita statiei de AM de 50kw aflata la cca 3km in linie dreapta de noi.... Asa ca asteptam un nou analizor sa vedem ce stie:-)

 


 

Asa cum spuneam, am decis  sa profitam de spatiul relativ generos din noua locatie si sa ridicam o verticala de aproximativ 27m, inspirindu-ne cumva dupa antena Titanex V160, mai ales ca aveam materialele necesare-teava de irigatii.
Inainte de constructia propriu-zisa am apelat la Morel, 4X1AD care a fost amabil si ne-a ajutat cu o simulare a antenei, in diverse variante  si, ca de obicei, cu citeva sfaturi foarte pretioase.Am putea zice ca face parte si el din echipa, multe din realizarile mele din ultimul timp datorindu-se si lui.Tinind cont de datele constructive, simularea ar arata cam asa.

 

 • 1830khz
 • diagrama radiate verticala 1
 • diagrama radiate verticala 2

Am decis sa folosim 64 de radiale, un compromis bun atat din punct de vedere al costurilor si dificultatii mecanice-nu ca ar fi greu sa intinzi sirme dar nu avem prea mult timp la dispozitie, cit si din punct de vedere al performantelor-unghiul de elevatie si cistigul antenei.Initial am vrut sa folosim ca baza un izolator de ceramica de inalta tensiune, recuperat de pe la remat, insa ar fi inaltat antena la o distanta de aproape 40-50cm, mult peste maximul admis reiesit din simularile facute.Am folosit asadar un suport din poliamida fixat intr-o balama care a permis obtinerea unei inaltimi de sub 20cm de la sol.Din simulari a rezultat ca un cm in plus peste un anumit prag si caracteristicile antenei se modifica major in sens negativ.

 • urmariti impendanta si swr-ul comparativ cu imaginea de mai sus

Evident, fiind o antena scurtata, va avea nevoie de o "lungire" electrica, in cazul nostru vom folosi o bobina la baza antenei, cam ca la antena originala Titanex de care vorbeam ceva mai devreme.

 • unitatea de acord titanex

Antena fiind gindita doar pentru 160m, nu vom avea nevoie si de condensatorii din schema.

Am avut in plan initial o incarcare capacitiva, top loading mai exact, insa nestiind cit de usor vom manevra antena am preferat varianta mai simpla, base loading.Poate viitoarea incercare sa fie altfel.

Primul pas, imbinarea tevilor de AL intre ele.4 tevi vor forma antena propriu-zisa, in timp ce alte doua vor fi folosite pentru a o ridica.Am folosit niste cilindri de lemn la imbinari care sa confere rezistenta tevilor pentru ca au peretii destul de subtiri, lucru ce ajuta la obtinerea unei greutati reduse dar scade si rezistenta mecanica.Tevile le-am suprapus pe citiva cm pentru a asigura si continuitatea electrica.Toata treaba am facut-o prin toamna cu speranta ca vom ridica antena mai devreme...Nu a fost sa fie:-(

 • 3 segmente imbinate
 • e lunga
 • imbinarea
 • primul segment e mai greu

 

Inceputul anului vine cu doua dintre cele mai frumoase concursuri pentru mine, CQ WW 160m , la sfirsitul lunii ianuarie etapa de CW iar la sfirsitul lui februarie etapa de SSB.Am participat pina acum la CQ WW 160m din QTH-ul meu, evident cu problemele inerente unei locatii in oras, chiar daca la casa-zgomotul mare si limitarile fizice in montarea antenelor.Anii trecuti ne-am descurcat cu un fel de inv L la emisie si cu un K9AY la receptie, insa rezultatele au fost sub asteptari,mai ales la receptie.De atunci ne-am tot gindit la o locatie in afara orasului unde sa putem intinde si o antena beverage, daca nu mai multe chiar si unde zgomotul sa fie la un nivel acceptabil.Parintii mei au o gradina la 5km de oras insa nu m-am gindit niciodata serios la ea ca o alternativa din cauza ca e situata linga o statie de 110kv care ar putea fi un generator de zgomot serios....In disperare de cauza am hotarit asta vara sa facem un mic experiment si sa intindem un beverage in locatia respectiva, pe care, dealtfel, prevazator am trecut-o si in autorizatiile pentru YO8RNI si YR8E, hi!Am facut teste la receptie si seara si dimineata si rezultatele au fost mai mult decit promitatoare

 • beverage
 • la strans
 • rezistenta terminala
 • victorie,nu se aude nimic
 • yo8rfs si yo8rni
 • yo8rhm

Avem un mare noroc ca statia e pe directia SE, exact opus directiei principale de interes si pe care putem intinde antena, NV.Entuziasmati de rezultat, am decis sa incercam sa participam la concurs din aceasta locatie, totul fiind gindit ca un experiment, motiv pentru care si unele solutii constructive ale antenelor nu sint tocmai cele mai potrivite, unele fiind adaptari ale materialelor avute la dispozitie.
Am hotarit ca vom folosi la emisie o antena verticala de 24-27m, tinind cont ca aveam puse bine 6 bucati de teava de Al de 100m , folosita cindva la irigatii.Un numar de 64 de radiale vor „ajuta” randamentul antenei si sintem convinsi ca ne vom auzi bine,hi!
Pentru receptie vom intine doua beverage-uri, unul pe directie NV , in lungime de aprox 300m si unul in directie NE de aprox 100-130m.Daca se vor dovedi eficiente si daca vecinii nu vor fi prea curiosi -:)), in viitor am mai putea intinde antene si spre alte directii.Deocamdata ne multumim cu cele doua.Tot pentru receptie vom mai avea 4 antene EWE spre cele 4 directii principale, NE, SE, SV, NV .
Cam astea sint planurile.Vom vedea cit de bine vor funciona si in realitate si ce imbunatatiri vor trebui facute.


 

Avand experienta concursului din 2014, am tras anumite concluzii in urma studierii la rece a modului in care am lucrat in concurs dar si in ceea ce priveste echipamentul folosit. Daca la capitolul strategie am avut posibilitatea de a testa in CQ WW DX Contest, in ceea ce priveste partea de setup, si aici ma refer in mare parte la locatie si antene, avem ceva de munca pentru a realiza un punctaj mai bun decat cel de anul trecut si implicit situarea pe o pozitie superioara.

 

In ceea ce priveste locatia, am incercat sa "fugim" din oras, pentru a scapa de problemele de la receptie cauzate de tehnologia care a invadat orasul dar si de spatiul limitat al propietatii lui Bob, unde nu se puteau intinde radiale suficiente si nici de lungimea necesarara. Am reusit sa ne "refugiem" undeva pe la marginea orasului intr-o locatie care nu intrase pana acum in calcul, cu toate ca are spatiu foarte generos, datorita faptului ca se afla invecinatatea (~30m)  statiei electrice de transformare a orasului, pe care noi o vedeam ca un adevarat demon al receptiei. Tot discutand de locatia respectiva in vara ce a trecut ne-am propus intr-o seara sa facem un test de receptie, prin intinderea unui beverage de 150m catre Vest, fiind surprinsi sa constatam ca statia electrica din vecini nu afecteaza receptia. In plus acolo am avea posibilitatea sa marim lungimea antenei la 2 lambda, precum si instalarea unui al doilea beverage, e drept ceva mai scurt (~130m), catre est. In plan mai este o antena EWE pe toate cele patru directii, sa fie acolo...

 

Pregatirile pentru concurs au inceput de acum cateva luni in urma prin achizitia materialelor necesare iar o prima concretizare a constat in inaltarea unei antene verticale de 26,7m. Antena este din teava de aluminiu, din cele de la irigatii de 100mm diametru, avand lungimea unui segment de 6m. In total au fost folosite 4 segmente, totalizand 23,5m (diferenta este formata din capetele tevilor taiate), plus alte doua segmente folosite la parghia de ridicare. Partea superioara a antenei am prelungit-o cu inca 3,2m din teava patrata tot din aluminiu pentru a obtine cei 26,7m. Radialele ce vor completa antena vor avea lungimea de 27m si vor fi in numar de 64 (conform principiului cu cat mai multe cu atat mai bine :D).

 

La "eveniment" au participat YO8RNI Bob, YO8RFS Tic, YO8DOI Florin, YO8RKP Petrica , YO8RTI Andrei si YO8RHM Mugurel (masa si darurile dupa concurs... :))).  Ne-a fost alaturi pentru o perioada de timp XYL-ul lui Bob, Manon, care ne-a servit un ceai fierbinte atat de binevenit, chiar daca temperatutile nu mai erau cele din zilele precedente cand termometrul arata - 18-20 grade. Dar cum se spune  printre radioamatori "atunci e vremea potrivita pentru ridicat, montat si reglat antene"...

 

Ridicarea in sine a antenei n-a durat mai mult de 5 minute. Timpul cel mai indelungat a fost consumat pentru defrisarea terenului de strujenii de porumb (tnx YO8RFS si YO8RKP care aveau antrenamentul facut din toamna la asa ceva :D), ce acopereau  jumatate din suprafata pe care trebuiau sa stea ancorele, legarea ancorelor de tarusi, fixarea pargiei de ridicare si ancorarea acesteia dupa care totul a fost... floare la ureche. Un singur om, in persoana lui Bob, a ridicat antena fara prea mare efort (cred ca a fost mai multa emotie decat efort :))). Noi, celilalti, am vegheat ca totul sa fie cum trebuie si sa nu existe probleme.


k kd[ gd[ kj