Nici bine nu am ajuns acasa ca mi-a si venit ideea sa postez impresiile de dupa prima seara de concurs...

Asta a fost tot, mai mult avantul... :P

 

Acum sa trecem la partea serioasa. :D

Am planuit acest concurs impreuna cu Bob cu o saptamana inainte, in sensul ca am hotarat participarea de la statia lui (din "buncar" :)) ), anul acesta nemaifacand deplasarea la Hudum, locatia de unde YR8E participa in cele doua etape, de CW si SSB, la concursul CQ WW 160m contest.

Vineri seara, prezent la datorie la ora 23:30, pornit statie, final si PC pentru a intra in regim. Setup: Soft N1MM Plus,TCVR  K3, Acom 2000 iar ca antena un inverted V 2x40m, special pentru banda de 160m, dupa cum mi-a spus Bob. Eu n-am vazut-o, deci nu stiu cu ce am lucrat! Sau mai rau, daca exista... :))

Inceputul concursului a fost foarte bun (in primele 50 de minute am inregitrat in log 100 qso-uri), dandu-mi sperante in ceea ce priveste rezultatul final. Dar pe masura ce trecea fiecare ora ritmul incepea sa scada, spre dimineata fiind unul lent. Astfel, dupa prima noapte logul arata 508 qso-uri si 119.002 puncte. Un lucru pe care nu l-am mentionat, facand parte si el din tot sistem, e ca de la inceputul si pana la sfarstiul concursului am avut un zgomot la receptie de S8-9 datorat asa cum am spus locatiei urbane. Din acest motiv cred ca am ratat numeroase qso-uri cu statii de la distanta, foarte posibil din afara continentului nostru. Spun asta pentru ca dupa ce faceam apel auzeam un fel de larma in departare dar fara vreo sansa de a copia ceva. de auzit sigur am fost auzit departe, datorita Acomului 2000, chiar si cu Inverted V-ul care-si facea datoria la limita performantei de care putea da dovada.

A doua seara am inceput-o pe la ora 20 CFR, cu gandul de a realiza tot atatea qso-uri ca in seara precedenta, mai ales ca a fost mai scurta, concursul incepand la ora 00:00 CFR. Dar nu a fost sa fie asa, ritmul a fost mai lent, uneori spre plictiseala in timp ce faceam apel. Este explicabil, eu neauzind statii de la distanta numarul celor copiabile a scazut, astfel si rata qso-urilor. Cu toate acestea am continuat sa adaug statii in log iar dimineata la ora 8 aveam 778 qsouri si 194.285 puncte. Mai slab fata de prima noapte cand timpul a fost mai scurt. Un calcul simplu arata ca numarul qso-urilor a fost in jumatate.

In fine, ultima noapte de concurs (suna ca si romanul lui Rebreanu "Ültima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi" ) :)) , Am inceput-o pe la ora 8:30, avand ca tinta (tinand cont de conditiil) sa trec de 800 qso-uri. Am reusit, totalul fiind de 827 qso-uri si 228.096 puncte. Am pus punct final la ora 23:30, iar dupa o discutie cu Bob am plecat catre casa la odihna meritata.

Concluzii:

Foarte obositor de lucrat cu zgomotul (permanent) de care aminteam. 

Am fost prezent in cateva pile-up-uri, pentru a adauga multiplicatori in log, sper sa fi reusit. Avand receptia asa slaba nu sunt sigur ca in harmalaie am fost eu cel "selectat". Am prins franturi din "YR" sau "8E", dar am raspuns. De auzit, am fost auzit, n-a fost statie sa ma intrebe a doua oara.

La un multiplicator pe care ma chinuiam sa-l lucrez, auzindu-l destul de greu, am fost "ajutat" de o statie YO care nu numai ca nu asculta si lansa apeluri indiferent daca statia de la distanta era la Tx sau Rx, dar am vazut ca s-a declarat la categoria "low power" iar la nivel ma acoperea in fata statiei DX. Dupa concurs am cautat pe RBN-uri si am facut o comparatie pe un receptor din HA, eu care eram la categoria "high power" ajungeam cu 34 dB iar el, la categoria  "low power", avea 33 dB... :(

Un lucru care nu mi-l explic, multe statii care-mi raspundeau la apel iar logul le semnaliza ca fiind duble, chiar si din partea unor statii mai mari, "cu pretentii". Le lucram, fara sa le mai spun "qso B4", dar stiu ca numarul qso-urilor si implicit al punctelor vor scadea.

Am avut placerea de a lucra cu statii pe care le intalnesti doar in concursurile de SSB, nominalizez pe YO8SEP (YP8W) Petronel si YO7FLV Robert. Un lucru care nu poate decat sa ma bucure si care dovedeste ca cei care vor  gasesc solutii si pentru cw. Sper ac cei doi sa fi prins pofta pentru acest mod de lucru si sa-i intalnesc si in alte concursuri. :)

Ca de obicei un aport la cele realizate si-a adus K3-ul, care cu toate vicisitudinile m-a ajutat, cat s-a putut, la receptie.

Acomul, a fost dublu ajutor, in a ma face auzit dar si pe post de "incalzitor" :)), stand in urma apelurilor la 60 grade. :D

Stiu ca puncatajul este slab, dar asta e tot ce am putut face in conditiile din oras. :(

Multumesc lui Bob pentru ca m-a primit in "buncarul" lui pentru a opera si in acest concurs. :) . Poate la anul, sau de ce nu in etapa de SSB, sa se poata lucra din locatia de la Hudum... :D

 

73, yo8rhm

Mugurel

 

 

k kd[ gd[ kj