Call: YR8E
Operator(s): YO8RNI YO8SEP
Station: YO8RNI

 

Class: Multi-Op HP
QTH: kn37is
Operating Time (hrs): 14
Location: Eastern Europe

 

Summary:   Compare Scores
Total: QSOs 380 State/Prov 9 Countries 48 Total Score 114,399

 

 

   Anul asta nu a mers prea bine cu concursurile clasice in 160m, mai degraba cele noi, sa zic asa, au adus satisfactii, ma refer la Russian, Stew Perry si ARRL DX. Dupa etapa de telegrafie, in timpul careia am stat langa tata pentru ultimele clipe impreuna, am reusit oarecum sa ne mobilizam pentru ARRL DX si apoi pentru CQ 160 SSB insa nu am mai fost atat de dornic de concurs ca anii trecuti. Cum ziceam si la ARRL, provizoratul asta si de acasa si de la Hudum mi-a cam ajuns si eram hotarat inca de anul trecut sa ii pun capat. Ei, am mai facut o ultima incercare anul asta, ca de, drogul tot drog ramane :-).

    Hotarasem sa intind antene doar pe doua directii, NE si NV, ceea ce am si facut vineri dimineata impreuna cu Tic, YO8RFS si cu Costica, YO8CEC. Trei antene (doua pe directia NV in configuratie end-fire de 200m fiecare si una de 250m) au fost puse in timp record, vreo ora jumate in total, experienta si organizarea si-a spus cuvantul :-) Ba chiar am incropit si o antena pentru receptia inband, o bucla in jurul unor copaci la vreo 250-300m de antena de emisie.Din pacate cainii ne-au facut-o, pentru a nu stiu cata oara, au tras coaxialul din mufa si noi am ascultat cu cablul pe post de antena :-)) Asta e, ramane sa experimentez acasa antena de inband.

   Am incercat sa ma odihnesc putin la pranz, fara prea mare succes, iar apoi m-am dus pe la 17 inapoi la Hudum sa pun cablurile la antene si sa instalez echipamentele, aduse acolo de dimineata. In timp ce ma indreptam spre camp, am tras cu ochiul spre antena de emisie si parca lipsea ceva din peisaj... Antena de receptie din curte era cazuta peste copaci! Si eu eram singur la Hudum! Dupa ce am intins ceva coaxiale in afara curtii am analizat dezastrul. Din cauza dezghetului , ancorele scurte aproape iesisera din pamant iar cainii au dat lovitura de gratie si au ros o singura ancora, din directia din care batea vantul, asa ca s-a pravalit toata sandramaua :-) Norocul meu a fost ca s-a oprit in copaci si, cu aceeasi tehnica aproximativ ca la verticala de emisie, am reusit sa o ridic in pozitie verticala si sa o repun in functiune de unul singur. Cu putina adrenalina, ma rog :-).

   Partea cu antenele fiind oarecum rezolvata, am mai tras o fuga acasa sa mananc ceva si sa ma intalnesc cu Petronel, YO8SEP care venise de la Iasi pentru concurs. Ne-am intors la Hudum pe la 19:30 si am instalat statia, nu fara peripetii si aici, una din sub-benzile de la verticala nu functiona, aveam un scurt pe undeva in cablul de comanda si nu am reusit sa-i dam de capat vineri seara, am reusit doar sa mutam problema in alta sub-banda, cea de CW, asa ca am inceput concursul fara prima parte a benzii, pana pe la 1835kHz. Am crezut noi ca ne vom descurca... Si analizorul se comporta ciudat, si o mufa a trebuit inlocuita, dar , in final, am pornit concursul.

   Inca de la primele apeluri am realizat ca va fi dificil. Aveam un zgomot foarte mare, S9+ uneori , mai ales in prima jumatate a benzii, pe aproape toate antenele. End-fire ul era cat de cat mai linistit, dar nivelul mic nu ma ajuta tot timpul. Antena spre NE capta Radio Botosani intr-o veselie, iar AS-SAL aducea , pe langa semnalul util, niste intermodulatii care faceau receptia foarte dificila. Am lucrat totusi binisor in prima ora, aveam , cred, cam 100 de legaturi, apoi a mers din ce in ce mai greu, ajunsesem sa ma chinui sa descifrez indicative din SP, OK, HA etc. Ce pretentii sa mai fi avut la DX? Nici propagarea nu a fost grozava in prima noapte, am asteptat rasaritul poate poate dar nu am lucrat decat doua state pana pe la 7:30 cand am incheiat. Intre timp am tras si un pui de somn, e greu sa stai treaz daca nu ai activitate :-)).

A doua seara am ajuns pe la 17 la Hudum, am reusit sa identificam problema la cablul de comanda (tot patrupedele au fost de vina), fusese acolo si la celelalte concursuri din sezonul asta, doar ca, fiind afectata o portiune de banda de la 1940kHz in sus, nu am observat-o.

   Fiind clar ca nu mai puteam obtine un rezultat competitiv, am inceput sa ne jucam la receptie cu SDR-ul si sa incercam sa intelegem ce se intampla. Am apreciat cutia de la HA5IW care reusea sa scoata complet Radio Botosani! Ca niciodata, in banda erau vreo 3 posturi AM, aveam si niste purtatoare din 5 in 5 kHz parca, nu stiu de unde. Nu erau de la Expert, am verificat :-) Pe langa asta, zgomotul de la statie si liniile de inalta tensiune era parca mai mare decat de obicei, insa avea perioade cand se linistea. Ne-am tot jucat pana pe la miezul noptii dupa care am am tras amandoi pe dreapta pana pe la 4 dimineata. Cand am dat drumul la statie, zgomotul era cat de cat ok si propagarea era mai buna decat noaptea trecuta, astfel ca am putut lucra in total inca 7 state si cateva dx-uri interesante, precum 6Y, cau C6.

Deci end-fire-ul functiona binisor, doar ca zgomotul in general era uneori prea mare. Pana pe la 8 dimineata am lucrat 380 de statii, 9 state si 48 de tari.

Propagarea nu prea a respectat tiparul obisnuit, majoritatea dx-urilor le-am lucrat inainte de rasaritul nostru, la fel a fost si in ARRL cu o saptamana inainte.

   Pentru ca luni trebuia sa fiu la serviciu devreme si pentru ca afara era inghetat putin pamantul, am luat hotararea sa dam jos antenele de afara atunci dimineata, urmand sa ramana antena din curte daca o mai fi fost nevoie. Zis si facut, a tras o fuga si Mugurel sa ne ajute si a mers repede. Am mai stat de vorba pe la Hudum putin, apoi am tras o fuga pe la club impreuna cu Petronel inainte de a pleca fiecare la casele lui.

   Dupa un somn bun la pranz am mers la Hudum si am adus toate echipamentele acasa, nu mai aveam chef sa mai lucrez, copiii deja trageau de mine si , avand si ei momentele lor de glorie weekend-ul asta, trebuiau ascultati :-). Am mai facut ceva receptie acasa, ocazie cu care am constatat ca nu e chiar asa de rau precum credeam :-)) Asta mi-a intarit convingerea ca efortul de a merge la Hudum nu merita a fi facut, daca vorbim doar de concurs. Sigur, unele Dx-uri nu le-am fi putut lucra de acasa, insa puteam obtine rezultate apropiate la concurs si de aici. Si ar fi fost mult mai putin obositor.

Ce concluzii am tras dupa cei doi-trei ani de concurs la Hudum? Greu de spus.

   Am sesizat ca beverage-ul nu merge bine daca solul e bun (ud). Cu cat mai uscat, cu atat mai bine. Presupun ca de asta nu le merge nici baietilor de la YR8D antena de receptie, stiu ca zona e cam mlastinoasa acolo. Bun pentru Tx, rau pentru Rx. Apropo de ei, am vazut ca au tras tare si au facut treaba buna, felicitari! De altfel am si schimbat ceva impresii pe parcurs cu Alex.

   Nu poti optimiza o antena, ma refer mai ales la receptie, cu instalari temporare in ziua concursului si dezinstalari imediat dupa terminarea lui. Ar trebui cateva saptamani, poate chiar luni,sa poti tatona rezistenta terminala optima sau priza de pamant. Sau socurile de curenti de mod comun si amplasarea lor. Asa cum bine zice ON4UN sau W8IJ, dar si YO8CRZ in cartea “Radiotehnica” fara o acorda o atentie deosebita curentilor de mod comun care pot apar in toata incalceala de fire si impamantari, rezultatele nu pot fi nici previzibile, nici spectaculoase. Ba uneori nici macar multumitoare. Si, cel mai important, constante. Ma rog, cat permite responsabilul cu propagarea.

   In cazul nostru, cu cat am pus mai multe antene si am tras mai multe cabluri, cu atat performantele au scazut. Neavand timp pentru a cauta cauzele, pe de o parte si starea de provizorat inerenta, pe de alta parte, au dus la rezulate mediocre pe termen lung. Sunt convins, acum, ca daca imi dedicam timpul experimentarii unor solutii de receptie la mine acasa (la casa totusi si mai la marginea orasului), in conditii controlabile si cu posibilitatea de a analiza permanent semnalele, rezultatele ar fi fost mult mai bune. Dar, vorba lui Tic, viata e o suma de experiente :-)).

   Evident, cum am constatat saptamana trecuta, beverage +power lines nu fac casa buna... Si un beverage scurt are semnalul util cam prea mic, trebuie min 300 m, daca nu mai mult.

   Singurul lucru pe care mi-e imposibil sa-l am acasa ar fi antena verticala. A functionat de la bun inceput in parametrii simulati, modificarile au fost minime de la un an la altul, parca doar anul asta si-a modificat putin frecventa de rezonanta, dar poate fi doar o impresie datorita schimbarii amplificatorului :-) Rezulatatele au fost peste asteptari tot timpul. Am avut semnale bune cam peste tot. Asta o sa imi lipseasca. Desi ma mai gandesc cumva la o posibilitate de amplasare la mine. Insa nu am loc de 64 de radiale, cu siguranta :-)) Poate macar transformata in verticala pentru 80m :-) Oricum, Morel a fost iarasi cu un pas inainte si mi-a trimis ceva idei pentru locatia din oras :-)

   O alta concluzie trasa dupa folosirea amplificatorului micut in ultimele concursuri ar fi ca e foarte bun in CW, unde banda in care te plimbi e destul de ingusta, dar nu merge grozav in SSB. Am avut de furca cu el, cand ajungea SWR-ul la 1,7:1 incepea sa reduca puterea, de fapt puterea se reducea pe masura ce SWR-ul crestea oricum. La 1,9:1 se reseta. Ce-i drept, protectia a lucrat perfect :-))

   Atunci cand am facut cutia de acord pentru verticala, am impartit banda in 5 segmente, astfel incat sa am sub 2:1 swr pe toata banda, ceea ce pentru Acom e perfect. Plus ca Acomul se poate acorda pe orice frecventa si am aceeasi putere. Pentru Expert nu prea merge. Poate as fi putut folosi tunerul intern, dar nu eram familiarizat cu el si nu am mai incercat. Am avut de furca cu un american, N2CEI mai exact, care emitea pe la 1980kHz si pe care nu stiu nici eu cum l-am lucrat pentru ca a trbuit sa pornesc amplificatorul de vreo 5 ori. Cred ca se poate numi legatura qrp :-)) So, tubes rule :-)) Cam ca in audio :-))

   O surpriza foarte placuta a fost SunSDR-ul pe care abia acum l-am pus la treaba pentru prima data cu adevarat. Noroc de Petronel care s-a mai jucat cu el si acasa :-) De altfel diferenta de “formare” dintre noi a fost clara, el imi spunea sa merg la 1950, de ex ca e liber, eu pana nu ascultam cu urechea, degeaba vedeam eu liber pe ecran :-)) Sa vizualizezi banda este insa ceva fantastic. A fost amuzant sa vedem cum se modifica semnalul in functie de diverse setari ale filtrelor din cutia lui HA5IW sau sa vedem nivelul comparativ al antenelor de Rx. S-au facut ceva legaturi si cu el, receptia mi s-a parut chiar mai placuta decat la K3. Desi Petronel sustine ca o parte din americanii lucrati de mina duminica dimineata cu K3, cand stateam amandoi pe aceeasi frecventa, nu i-a auzit defel. Chestie subiectiva :-))

Oricum, tin sa-i multumesc pentru efortul pe care l-a facut, mi-a prins bine ceva companie (priceputa in retele si sdr, hi!)

Cam asta a fost povestea cu locatia de la Hudum, surprinzatoare la inceput , net superioara fata de locatia de acasa, dar cu limitele ei.

Se incheie aici, trecem in alta etapa la YR8E. Cu toate.

Singurele poze din weekend-ul asta sunt cu AS SAL 30 cazut peste copaci si nelipsitele poze cu Tic si Costica pe camp la beverage :-)

 

 

 

 


k kd[ gd[ kj