ARRL DX Contest, CW

Call: YR8E
Operator(s): YO8RHM
Station: YO8RNI

Class: SOSB/160 HP
QTH: kn37is
Operating Time (hrs): 10

Summary:
Band  QSOs  Mults
-------------------
  160:  76    24
  80:         
  40:         
  20:         
  15:         
  10:         
-------------------
Total:  76    24  Total Score = 5,400

 

    Ratand participarea in  CQ WW 160m contest din ianuarie am hotarat sa compensam acest lucru prin participarea in ARRL CW Contest doar in banda de 160m. Ca de obicei, "in spiritul traditiei"  :)) la YR8E, in dupamiaza zilei inceperii concursului ne-am intalnit  (YO8CEC-Costi, YO8RFS-Tic, YO8RHM-Mugurel si YO8RNI-Bob) in locatia de la marginea orasului, unde mai putem profita (inca) de terenul neconstruit pentru a intinde antenele beverage.       Vreme potrivita pentru acest lucru, temperatura 3-4 grade cu minus, astfel ca n-am fost nevoiti ca in alte dati sa "inotam" prin noroi.  Avand experienta montarii si demontarii de  nenumarate ori a beverage-urilor nu ne-a luat prea mult timp intinderea unicei antene, care avea o directie bine stailita catre N-V. Pentru a avea un semnal cat mai bun am decis sa instalam antena de 300m care este formata din doua bucati de 150m. Diferit fata  de alte dati punctul de pornire al antenei a fost mai indepartat astfel ca am ajuns cu sfarsitul acesteia sub o linie de 25KV, lucru care ne-a pus pe ganduri dar fiind de felul nostru experimentatori :P eram curiosi sa vedem care vor fi consecintele  acestei pozitionari asupra receptiei.

    Fiind montata antena de receptie, ne-am concentrat asupra repararii cablului de comanda de la antena de emisie, care in urma ultimilor doua concursuri la care a fost folosit (Russian 160m si Stew Perry din 2016) a suferit "daune" de la patrupezii imblaniti a lui Bob. Astia tot ce prind rod!

    La ora 01:30 eu si Bob ne-am intalnit in locatie pentru a incepe concursul. El cu sustinerea logistica si morala (pentru a nu-mi fi frica noaptea, singurel :P) iar eu la tastatura ca operator. Primul lucru facut a  fost sa verificam, in interiorul shack-ului, cu analizaorul, daca antena de emisie este si ea de acord sa ne ajute... :D. Odata primit acceptul din partea acesteia am trecut la a asculta banda. Cu surprindere am constatat ca antena beverage proaspat instalata este mai zgomotoasa decat ASL-ul, raportul fiind de 2:1, ceea ce era neobisnuit. Nu recunosteam beverage-ul pe care-l stiam de la celelalte concursuri, cu receptia lui linistita si foarte comoda pentru ureche, lipsit de acel zgomot permanent  si obositor. Neavand incotro am inceput concursul in acele conditii, preferand sa folosesc antena AS-30 ASL care asa cum am spus era "mai linistita", ca de, in tara orbilor cel cu un ochi e imparat...:)).

    Prima legatura a fost pe la ora 02:50 CFR iar ultima cred ca pe la 07:30, astfel ca dimineata erau trecute in log 50 de statii americane, majoritatea lucrate cu nivel de semnal mic, insotit de zgomotul aferent amplificarii active folosit de antena. Surpriza placuta (mult asteptata de Bob :)) a fost ca se poate lucra si cu aceasta antena la DX , iar spatiul ocupat este mult mai mic fata de un beverage, fiind potrivita locatiilor urbane unde spatiul este un element foarte bine dramaluit. Dar a doua seara lucrurile aveau sa se schimbe radical, mai bine spus aveau sa revina la normal.

    In dimineata celei de-a doua zile a concursului eu si Bob, in baza concluziilor trase din seara precedenta, am facut o iesire pe la ora 01:30 pe camp, pentru a scurta antena de la jumatate si astfel sa ne indepartam  de linia de 25KV pe care , alaturi de zapada existenta pe camp, le banuiam a fi sursele de zgomat pentru antena beverage. Cu zapada ar fi fost mai greu daca ar fi trebuit indepartata :))...

    Odata ajunsi in shack, dupa scurtarea antenei, asta pe la ora 02:00 CFR, am avut surpriza sa constatam ca beverage-ul si-a revenit la calitatile pe care le stiam. Acum, raportul de nivel al zgomotului se modificase, 1:3 pentru beverage fata de antena AS-30 SAL. In aceste conditii am putut receptiona si atatii cu nivel de semnal S1-S2, dar din pacate nu au fost prea multe statii pe care sa le adaugam in log, doar 25.

In urma acestui concurs am mai mai bifat la capitolul experienta, daca mai era necesar, faptul ca liniile electrice de inalta tensiune nu fac casa buna cu antenele de receptie, si ca pe viitor va trebui sa tinem cont de acest lucru la amplasare. In urmatorul weekend vom avea ocazia sa punem in practica cele invatate.

YO8RHM -Mugurel

    Nu sunt prea multe de adaugat la ce a spus Mugurel,poate merita mentionat ca a reusit sa lucreze  si statii situate mai spre vest, chiar un W6 din CA, ceea ce a fost foarte placut. Si, ca si in 2015 cand am  mai participat in ARRL, am primit un mail de la un american bucuros ca l-am lucrat , fiind prima statie YO pentru el in 160m.

    Urmarind reteaua de RBN , am constatat ca antena de emisie functioneaza foarte bine, probabil si datorita solului acum, avand rapoarte bune si peste ocean. De la Stew Perry am inceput sa folosim in locul Acomului, care are 40kg si nu e o placere sa-l car pana la Hudum, micutul Expert 1K3-FA  care s-a comportat mai mult decat onorabil, livrand 1500W constant si fara nici un efort. Si a rezistat si celor cateva cazuri cand s-a uitat  comutarea sub-benzilor la verticala:-)) Chiar daca Acomul ne permite la nevoie pana la 2KW, nu merita efortul.
    In ultimele concursuri de la Hudum in 160m mi-am dat seama ca suntem cam la limita performantelor posibile de Rx din aceasta locatie. Din pacate, desi este o treapta mai sus, poate chiar doua :-) , fata de qth-ul din oras, locatia este puternic afectata de statia de 110kv, care e la 50m de noi, precum  si de nenumaratele linii de inalta tensiune care ne inconjoara, practic tot terenul folosit de noi e o "insula" incadrata  pe toate laturile de aceste linii. Oricum intindem antenele beverage, plecam de langa o linie si terminam in dreptul alteia. Singura solutie, dupa cum am constatat si in acest weekend, e scurtarea antenelor pe la 150-180m, ceea ce inseamna insa si nivel mai mic al semnalului util, nu doar al zgomotului. In primele experimente facute aici am instalat si doua beverage-uri in configuratie end-fire, ceea ce a permis o directivitate mai buna, un semnal putin mai mare si un raport fata/spate mai bun. Pentru CQ160 SSB vom instala din nou aceasta antena sa vedem cum se comporta.
    Probabil sezonul asta va fi ultimul aici la Hudum, intentionez sa acord mai multa atentie statiei de acasa, care a cam fost neglijata de cand cu nebunia asta cu 160m. De doi ani totul este provizoriu prin shack, o parte din echipamente sunt la Hudum, o parte prin cutii, coaxialele sunt impartite  de nici eu nu mai stiu de unde sa le iau, interfetele de la microham sunt conectate si configurate doar partial si tot asa. Sa nu mai zic de cate cabluri au fost roase de caini ....
    Urmeaza cateva upgrade-uri importante primavara-vara asta acasa, mare parte in domeniul antenelor si am in plan si experimentarea unor variante de Rx pentru benzile joase adaptate locatiei din oras, cu spatiu mic si zgomot urban. Am ceva idei, o sa vad ce functioneaza mai bine. Din fericire, locuiesc la marginea orasului, in mahala, cum ii place nevestei sa spuna, unde densitatea caselor nu e foarte mare, asa ca e cat de cat acceptabil. Si am pus si ochii pe o locatie la vreo 4-500 de m de mine unde ar merge de minune  o antena pentru inband:-)) Acu' , sa vedem si vecinul ce zice:-)).
YO8RNI -Bob.
 
Si nelipsitele imagini. YO8RHM, YO8RFS, YO8CEC si pozarul YO8RNI.
 
 
Operarea la temperaturi joase, s-a terminat combustibilul :P
 

Activitate nocturna :))

 


k kd[ gd[ kj