Ca un preambul la marele concurs CQ 160m din ianuarie si februarie ne-am propus (YR8E) testare echipamentelor in doua concursuri ce s-au dsfasurat unul dupa celalalt in acelasi weekend. Este vorba de  "Russian 160m Contest" care are o durata de 4 ore si "Stew Perry Topband Distance Challange" ce se intinte pe durata a 24 ore.

  Din cauza timpului scurt avut la dispoziie nu am reusit sa intindem beverage-ul pe directia N-E necesar in concusul rusesc, asa ca am hotarat sa participam (YO8RTI, YO8RNI si YO8RHM) de la Bob de acasa din oras si sa folosim o antena Inverted V.  Primii doi cu "vocalizele" eu cu "ciripiturile". :))  In privinta antenei nu aveam mari asteptari dar pot spune ca s-a comportat onorabil, atat la RX cat si la Tx, insa nereusind sa "trecem balta" spre japonezi. Cu toate ca am inceput concursul la categoria HP, la finalul concursului (citeste ultima ora din cela patru), care mi-a apartinut (tanarul YO8RTI mergand la culcare find o ora inaintata pentru varsta lui), am ajuns sa lucrez la categoria LP din cauza ca tensiunea de retea a scazut iar protectia la Acom si-a facut datoria oprindu-l. Astfel am constatat ca si cu cei 30W pe care-i foloseam ca driver au fost suficienti sa fiu auzit. Total legaturi 200. Voi reveni cu nmarul de oblast-uri lucrate.

 

In imaginea de mai jos doi dintre operatori in Russian 160m Contest, YO8RNI la taste , YO8RHM pe monitorizare, cel de-al treilea membru, YO8RTI, era la somnul de frumusete specific varstei :P

  A doua zi a fost musai sa punem cele doua beverage-uri (in locatia de langa oras) pe N-V si N-E, pentru a putea  lucra in Stew Perry Contest. La aceasta actiune au participat Costi YO8CEC, Tica YO8RFS, Bob YO8RNI si Mugurel YO8RHM. Avand ceva experienta de acum si stiind fiecare ce are de facut intinderea celor doua antene, una de 250m iar cealalta de 200m a durat doar o ora (speram ca data viitoare sa doboram recordul..:P). Partea care ne-a "mancat" cel mai mult timp a fost montarea noii antene AS-SAL 30. Dar am rezolvat-o si pe aceasta (trebuie sa spun ca stateam cu mari emotii ca nu cumva patrupezii cu dinti ascutiti din curte sa se apuce de ros ancorele antenei, ceea ce nu s-a intamplat pana la urma).

Call: YR8E
Operator(s): YO8RHM
Station: YO8RNI

Class: Single Op HP
QTH: kn37
Operating Time (hrs): 13
Location: Eastern Europe

Summary:   Compare Scores
Total: QSOs 307 Total Score 1,193

 

  Partea de montare a echipamentelor si de conectare a cablurilor de la antena pana in shack a ramas pe mai tarziu cand urma sa revenim in locatie. Datorita oboselii acumulate n-am reusit sa revenim in timp util astfel ca la ora inceperii concursului (ora 17 CFR) noi abia ne-am apucat sa conectam cablurile si sa instalam echipamentele. In sfarsit, pe la ora 19 CFR eram gata de lucru.

Conditii de lucru: K3, PA Expert 1K3 FA (o mai veche achizitie de-a lui Bob dar a carui botez a fost facuta cu aceasta ocazie), 2 x beverage si AS-SAL 30  la Rx, verticala la Tx.

  Am inceput concursul intr-un ritm destul de bun dar spre miezul noptii a inceput sa scada. Din partea rasariteana am bifat in log cateva statii japoneze (nu cred ca sunt 10 la numar) si asta nu datorita antenei ci a propagarii slabe din banda de 160m. De la miezul noptii pana spre dimineata a fost un ritm plictisitor de lent care sporea si mai mult oboseala, din cand in cand fiind "trezit" din motaiala care ma incerca de cate o statie europeana. Este prima data cand particip in acest concurs si n-am de unde esti cum a fost in editiile precedente dar cred  ca participarea a fost slaba de data asta. Astept sa vad impresiile celorlalti participanti.

  Ca de obicei puncte bune am obtinut de la statiile americane spre dimineata (intre ora 7-8 CFR) dar cel mai mare punctaj l-am primit  de la o statie din Peru (25puncte!) care se receptiona foarte frumos la noi, fapt care dovedeste  ca eram auziti cam peste tot datorita antenei verticale (Tnx Morel!). Daca tot veni vorba de antena, SWR-ul pe tot timpul concursului a stat sub 1,3. Temperatura amplificatorului nu a depasit 40 grade, ceea ce denota un regim de lucru foarte bun al acestuia. A intrat de vreo doua ori in protectie din cauza ca am uitat comutatorul de la antena pe o pozitie necorespunzatoare. :))

  Asa cum spuneam mai sus am avut in plus ca dotare, la capitolul antene, un AS-SAL 30 in detrimentul vechiului EWE. In cateva cuvinte voi face o comparatie (cu toate ca nu e cuvantul potrivit) intre  noua antena si deja consacratele beverage. Sper sa nu fiu partinitor, Bob stiindu-ma un mare fan al celor din urma.

  Beverage: o antena linistita, cu unghi destul de mic pentru receptia la mare distanta, iar daca este montata corect aduce mari satisfactii. Dezavantaj, spatiul mare ocupat.

  AS-SAL 30: un avantaj deloc de neglijat este spatiul ocupat in comparatie cu alte antene pentru aceasta banda, existenta directivitatii e un alt mare avantaj dar amplificatorul continut, pe langa cresterea nivelului de semnal util, aduce si mai mult zgomot la receptie.

  Trebuie sa recunosc ca la mare distanta eu prefer antena beverage datorita zgomotului foarte scazut, dar am observat ca si AS-SAL 30 "aude" destul de departe cu neajunsul de a avea un zgomot de 3 ori mai mare ca la beverage, statia din Peru auzind-o pe ambele antene, dar nu pot spune care era mai buna din cauza faptului ca erau activate amandoua si din graba de a lucra acea statie si de frica sa nu o pierd n-am ma stat sa fac teste cu fiecare antena in parte. Poate in CQ 160m din 2017 voi avea ocazia (eu sau Bob sa facem o comparatie mai relevanta). Termenul de comparatie nu cred ca e potrivit intre cele doua antene, mai degraba as zice ca se completeaza una pe cealalta. AS-SAL 30 o vad ca o antena pentru distante apropiate si medii, dar asta nu inseamna ca nu ar putea fi folosita in caz de nevoie pentru DX-uri. 

  Sunt convins ca Bob are si el un cuvant de spus in privinta celor doua antene, in scurtul timp pe care l-a avut sa stea la statie, impartindu-se intre familie si pasiune :P, s-a mai jucat comutand cele doua antene pe diferite semnale. Asa ca ramane deschis subiectul...

De aici e cuvantarea lui YO8RNI :D

  Ne chinuim de doi -trei ani sa participam in Russian 160m si mai ales in Stew Perry, insa nu am reusit pana anul asta datorita aglomeratiei din luna decembrie, atat la serviciu cat si cu programul copiilor la sfarsit de an. Desi anul asta nu e diferit, ba chiar au aparut si probleme in plus  datorita carora era sa renunt de cateva ori,   ne-am mobilizat, sau sa zic mai bine  m-am mobilizat si cu ajutorul nepretuit al catorva radioamatori de la YO8KGL, am reusit sa  pregatim terenul-a se citi antenele :-) -si sa spunem prezent amicilor din top band :-).Adevarat, prima noapte mai modest, doar  de acasa cu inv V, dar sambata de la Hudum cu cele doua beverage-uri si cu a treia antena de receptie de care a povestit Mugurel.

  Pentru ca eu am lucrat efectiv prea putin nu pot comenta prea mult despre propagare sau despre participare, insa as vrea sa completez cate ceva despre cea de a treia antena de Rx, respectiv AS-SAL 30, folosita prima data aici in Hudum, dar pe care eu am mai folosit-o si la Polovragi, la YP7P, in CQ WW SSB, unde am avut mai mult timp sa o butonez.

 Achizitia antenei a fost motivata pe de o  parte de rezultatele slabe ala antenei EWE folosita pana acum iar pe de alta parte de o „analiza” facuta asupra antenelor de receptie folosite in CQ 160m 2016, atat in CW cat si in SSB, analiza din care a rezultat ca din cele 8 directii (beverage-uri ) avute de ex in SSB, au fost folosite preponderent doar doua-trei, restul nejustificandusi efortul de a le instala. Si a fost ceva efort, daca mai tineti minte ce noroaie am prins. Sunt convins ca ce am lucrat atunci pe directiile mai putin folosite lucram si cu AS-SAL 30 de ex. Care poate fi lasata montata in curte tot sezonul, sper doar sa fie de acord si cainii cu mine:-))

   In urma cautarilor prin diverse surse, dar si a experientelor cu K9AY sau EWE , am ajuns la tipul asta de antena care are cateva avantaje fata de alte antene. In primul rand nu e dependenta de sol si nu necesita radiale precum EWE de ex. Apoi are opt directii obtinute din patru bucle separate avand totodata si o atenuare foarte buna fata-spate si fata-lateral, si asta nu doar pe hartie, ci si in realitate! Toate astea, impreuna cu spatiul redus necesar, au cantarit destul de mult in alegerea ei. Momentan sunt convins ca a fost o alegere buna:-))

  Sigur, nu o comparam cu un beverage de peste 200m, dar , din cate am ascultat putin in Stew Perry, rezultatele sunt destul de apropiate. Adevarat, mie imi place sa ascult putin diferit fata de Mugurel, prefer sa am posibilitatea sa folosesc atenuatorul decat sa nu mai pot amplifica semnalul:-) Nu cred ca erau statii pe care sa le fi lucrat doar pe beverage.Tineti cont totusi ca vorbim de un beverage scurt, in mod normal beverage-ul nostru spre americani are 300 de m.

Bun, nu e exclus sa fiu putin subiectiv si sa incerc sa justific banii dati :-)) , dar cred totusi ca e o idee mai buna decat sa intindem 5-6 beverage-uri , mare parte de 200 de m, cum am facut in ianuarie-februarie.

  A amintit si Mugurel, dar mai zic si eu o data, am fost foarte incantati de liniarul tranzistorizat de la SPE, Expert 1K3 FA, atat ca functionare cat mai ales ca greutate, toate echipamentele necesare le-am dus la masina aproape intr-un singur transport-)). Acomul, desi e adevarat, mai ajungea si la 2KW uneori, e un adevarat chin sa-l transport. Tot la categoria simplificare, am folosit un laptop d edata asta, scapand de monitoare si carcase voluminoase de carat. Nu mai spun ca Expertul merge de minune cu SDR-ul, asta daca-l conving pe Mugurel sa-l foloseasca-))

 Sfarsit de cuvantare... :))

  Mai jos aveti cateva imagini de la pregatirea pentru concurs cu intinderea antenelor, de la facutul focului in soba fara de care nu s-ar fi putut sta (responsabil cu focul Tic YO8RFS), imagini cu echipamentul folosit, si a operatorului de serviciu.:D

Cateva din statiile americane lucrate.

 

 


k kd[ gd[ kj