Call: YR8E
Operator(s): YO8RHM
Station: YO8RNI

Class: SOSB/20 QRP
QTH: kn37is
Operating Time (hrs): 17
Location: Eastern Europe

Summary:   Compare Scores
Band QSOs Zones Countries
160:      
80:      
40:      
20: 514 26 90
15:      
10:      
Total: 514 26 90 Total Score 114,956

 

L.E. Odata cu afisarea rezultatelor oficiale am primit confirmarea ocuparii de catre YR8E a primului loc in lume la categoria SOSB QRP in banda de 14 Mhz. :))

 

Inceputurile mele (YO8RHM) in ale radioamatorismului au fost marcate, datorita atractiei fata de aceasta categorie in primul rand si lipsei resurselor materiale/financiare de a avea un amplificator in al doilea rand, de lucrul cu putere redusa, numit in jargonul nostru al radioamatorilor QRP. Cu atat mai mult cu cat de prin anii '90 m-am inscris si sunt membru (#68) al clubului YO QRP Club infiintat si condus de regretatul YO3CR (SK).  Astfel, cu o luna inainte de inceperea acestui mare concurs, CQ WW DX Contest etapa de telegrafie, mi-a incoltit in minte un gand, acela de a participa la categoria QRP. Asa am ajuns in pragul inceperii concursului.

Trebuie sa marturisesc ca pe masura ce se apropia ora de incepere imi faceam griji de cum voi face fata acestei provocari, mai ales ca din locatia lui Bob am participat in concursuri, sub indicativul YR8E doar la categoria HP, iar aceasta trecere de la postura de a ti se raspunde la prima sau in cel mai rau caz la a doua sau a treia chemare la cea de a sta la rand timp indelungat pentru a lucra o statie in pile-up imi dadea fiori pe sira spinarii... :( Cum spunea si Bob am inceput la modul "distractie" lucrul in acest mod dar imediat "m-a prins" si s-a transformat intr-un lucru serios. Si asta in ciuda faptului ca sambata am intrat in concurs la ora 8 dimineata, cu o pauza intre 13-14, iar banda s-a inchis pe la ora 17. A doua zi "programul" a fost asemanator cu o mica exceptie, n-am mai luat pauza de la amiaza pentru a fructifica existenta propagarii si in acel interval.

Cum este si firesc pentru aceasta categorie am inceput cu vanatoarea, capatand incredere pe masura ce se adunau statiile lucrate in log mi-am zis ce ar fi sa trec si la apel? Zis si facut. Am cautat o frecventa libera in partea de sus a benzii de cw si am inceput apelul. Spre surprinderea mea au aparut statii care raspundeau apelului meu, fireste, nu in ritmul in care se intampla la HP. Hi hi! Si asa cum faceam apel imi raspunde ZM2.. (care venea frumos la un 58) pe care l-am luat din prima dar uitandu-ma la ce spunea programul, ca este o statie din Noua Zeelanda, am ramas putin blocat necrezand ca poate fi auzita asa bine o statie de acolo dar mai ales ca eu am fost auzit. Statia neozeelandeza mi-a mai transmis o data indicativul pentru a-mi confirma "identitatea" ei la randul meu transmitandu-i controlul. Astfel, am realizat ca se poate! Ca un experiment, la un moment dat Bob a accesat un websdr de prin Olanda sau Norvegia si am ramas surprins cat de frumos ma auzeam acolo, un 579, semnal curat, ceea ce a contat atunci cand am lucrat statii DX.

Mare parte din punctaj mi-a fost furnizat de statiile JA si K,W, cu care lucram de parca n-as fi fost qrp. E drept ca am avut parte de multi corespondenti cu foarte buni operatori si cu antene foarte bune. Ca o cireasa de pe tort, in cateva pile-up-uri am reusit, dupa cateva minute bune de strigat, adaptand viteza la cea cu care lucra corespondentul alaturi de plasarea raspunsului la momentul potrivit, sa fiu copiat din din toata invalmaseala de semnale care era pe acea frecventa. Nu m-as fi asteptat.

Setupul a fost clasic, K3 setat la 5W pentru QRP (cu toate ca planuisem sa facem botezul de foc la SunSDR dupa ce m-a prins febra concursului n-am mai "riscat" sa lucrez pe o jucarie necunoscuta si sa pierd timp cu acomodarea la ea), antena OB12-6 care si-a facut datoria din plin atata la Tx cat si la Rx, N1MM ca soft de concurs. Toate au functionat ireprosabil, lucru absolut necesar atunci cand lucrezi qrp. Tnx Bob!

Ce sa spun, am inceput sa visez la ceva care poate este greu de realizat, un concurs cum este cel din ianuarie in 160m la aceasta categorie QRP. Ar fi un examen de operator foarte bun. Sa vad ce parere are si Bob. :D

 

L.E. Am fost foarte surprins (placut bineinteles :D ), chiar aproape socat, cand am vazut clasamentului RAW in care sunt pe primul loc in lume. Surprinderea vine din faptul ca, asa cum am spus mai sus, intrarea in concurs la categoria QRP a fost fara mari pretentii, tinta de inceput fiind realizarea a 200 qso-uri, tinta care spre sfarsitul primei zile de concurs (cand am vazut posibilitatile pe care le am) s-a ridicat la 300 qso-uri. Nici gand nu aveam ca voi ajunge la cele 514 qso-uri realizate si implicit scorul care m-a propulsat pe primul loc. Sper sa se confirme acest lucru si la afisarea clasamentului final.  Mugurel YO8RHM

 

O reprezentare grafica sumara a activitatii puteti vedea mai jos.

 

 

 

 

 

 

 


k kd[ gd[ kj