Call: YR8E
Operator(s): YO8RHM YO8RNI
Station: YO8RNI

Class: M/S HP
QTH: kn37is
Operating Time (hrs): 21
Location: Eastern Europe

Summary:   Compare Scores
Band CW Qs Ph Qs Mults
80: 120 64 34
40: 201 189 42
20: 242 160 55
15: 147 36 48
10: 27   8
Total: 737 449 187 Total Score 1,040,468

 

De cativa ani buni, vara e o perioada fara prea multa activitate radio din cauza aglomeratiei de la servici (se vede si de pe site-ul nostru, hi, noroc de echipa YR0HQ in care lucrez de vreo trei ani si mai pornesc si eu jucariile :-) Asa ca YO-DX HF contest e un fel de prag, se mai linistesc lucrurile si incep sa ma gandesc iarasi la antene si la radio, inutil sa spun ca zilele astea am reluat studiul pentru sezonul de 160m...

Am vorbit din timp cu YO8RHM Mugurel si am facut cumva un plan de bataie, insa socoteala nu prea s-a potrivit, a fost nevoie sa lucrez inclusiv sambata dimineata de la 5 sa pot termina treaba, va dati seama ce obosit am intrat in concurs, contrar tuturor recomandarilor, hi! Initial hotarasem sa incep eu concursul la 12 utc, mai spre seara sa vina si el pana la o bucata de noapte, perioada in care as fi prins cateva ore de somn, urmand sa alternam apoi pana la sfarsit, dar in final am cam stat amandoi calare pe statie cam tot timpul, cu mici exceptii de vreo 2-3 ore pentru odihna.

Pentru ca pe la inceputul verii a scapat unul masina la vale pe strada unde se termina windomul meu si a distrus taman stalpul de care era ancorata antena, a trebuit sa improvizez ceva pentru 80m, asa ca am montat un inverted V ancorat de pilon. Evident, cu titlu provizoriu, de asta am incercat sa fie cat mai bine facuta, stiut fiind cat de mult dureaza improvizatiile :-)) Sunt convins ca o sa spuna Morel, pe buna dreptate, ca asta imi strica diagrama de radiatie a antenei principale, dar asta a fost cea mai la indemana solutie :-) Cu ceva timp in urma imi planificasem ziua de vineri pentru asta, dar nu am putut sa plec de la servici, asa ca a ramas de rezolvat problema cu putin inainte de a incepe concursul, ca de obicei. Am reusit la limita sa termin instalarea si, mai ales, acordul, si a inceput concursul Mugurel in cw. Am fost placut surprins sa vad ca banda de 20m era destul de animata fara sa fie insa atat de aglomerata ca in unul din concursurile majore, gaseai o frecventa relativ usor pentru run. Pentru cineva care vrea sa incerce si partea asta de radioamatorism, concursurile de genul asta sunt foarte bune, fiind destul de lejere cat sa nu alunge un incepator dar si destul de animate cat sa nu te plictisesti.

 

Pana pe la 0:00 utc am avut o rata relativ buna, in medie cam 60-70 qso-uri pe ora, evident cu mici varfuri, mai ales in telegrafie. Pana la 2:00 utc a scazut simtitor activitatea iar cel mai slab a fost intre 2:00 utc si 5:00 utc cand am “reusit” doar 12 legaturi, bine de retinut, atunci era perioada de somn, hi!.

 

Cateva statistici in imagini.

 • beam_heading
 • continente_lucrate
 • qso_pe_benzi
 • tari_10m
 • tari_15m
 • tari_20m
 • tari_40m
 • tari_80m
 • tari_lucrate

La 5:00 utc au inceput sa se deschida benzile de sus si s-a mai animat activitatea, astfel ca iar am ajuns pe la 40-60 de qso-uri pe ora pana la sfarsitul concursului. Am incheiat la 12 utc duminica cu 1186 de qso-uri in log , 187 de multiplicatori si am reusit sa depasim bariera de 1 000 000 de puncte, rezultatul final fiind 1 040 468 pct.

Majoritatea legaturilor au fost facute in 20m - 402 qso si in 40m - 390 qso. In 80m antena a mers binisor si am facut 184 de legaturi, cu una mai mult decat cele 183 de legaturi din 15m. Cel mai prost a mers in 10m, doar 27 de legaturi, toate in cw. De altfel telegrafia a “furnizat” 737 de legaturi, 62.1% din total, restul fiind in ssb.

In timpul concursului am deschis cqcontest.net, un site grozav pe care vom incerca sa-l folosim si noi la viitoarele concursuri, si am urmarit cu interes “lupta” dintre YO9HP si YP9W, care au terminat la diferenta foarte mica, o singura legatura, dar YP9W a fost tot timpul inainte cu nr de multiplicatori, ne intrebam amandoi de unde ii scoate :-)). Tinta noastra, de 1 milion de puncte, am stabilit-o pe parcurs urmarind activitatea lui YR9F si ne-am tinut binisor dupa el, diferenta fiind in final de aproape 100 de legaturi si doar 4 multiplicatori. Oricum, e foarte antrenanta “concurenta” asta in timp real si te tine in priza tot timpul concursului. Felicitari celor 3 statii cu adevarat de top de pe la noi.

Vorbind de multiplicatori, aici mai e de lucru, am recuperat din ei mai ales in ultima parte a concursului, dar ar fi trebuit sa fim mai atenti de la bun inceput si sa-i lucram cum apareau. Cu putin noroc ( adica timp liber....) o sa punem la punct sistemul SO2R la urmatorul concurs si o sa fie mai usor, de data asta am lucrat clasic, cu K3, Acom 2000 si Optibeamul impreuna cu inv V pentru 80m. Nu am ridicat cea de a doua antena pentru 40m cu toate ca am fi avut nevoie la un moment dat...

Propagarea nu a fost grozava, ciudata chiar pe alocuri, mai ales in 15m si 10m, dar si in 40m.

Imbucurator fata de anii trecuti, nu au mai fost atat de multe statii care sa ne dea 59 001 sau doar 59... Sper sa nu scada prea mult punctajul in final. Oricum, ne-am orientat si noi dupa statii care trimit in general logul.

Am lucrat si cateva indicative mai exotice pentru YO-DX, 5R8, XV9, DU3, JT1, HS0, 9V1 sau D4, majoritatea cu multe legaturi, semn ca nu a fost o intamplare, hi!

Am lucrat cateva statii pe mai multe benzi/moduri , recordul fiind RF9C cu 7 qso-uri. Am lucrat si cu Ciprian, N2YO de 4 ori si a fost placut sa-l auzim si pe YO3ND portabil in VE2 sau pe G4RFR care avea un numar marisor de legaturi spre final.

O noutate descoperita cu ajutorul lui YO9FNP, tnx, programul de analiza a logurilor SH5, foarte util, nu am apucat sa-l folosim prea mult in pregatiurea pentru concursul asta dar cu siguranta va fi folosit de acum incolo. Multe chestii interesante si statistici foarte utile se pot genera.

Una peste alta a fost un concurs foarte frumuos, ne-am simtit bine, am mai facut planuri de viitor, fiecare cu domeniul lui de interes, hi, Mugurel cu mintea la VHF-UHF si pe la astrele ceresti :-)), eu cu 160m in cap, evident. Ar fi util sa mai avem fiecare cate un ajutor sau un “schimb”, mai ales la concursurile majore, asa ca , mai in gluma mai in serios, o sa dam sfoara in tara cand o fi sa vedem cine ni se mai alatura, hi!

 

Imagini din timpul concursului.

 • antenele_folosite_in_yodx
 • noul_membru_al_echipei
 • sper_sa_nu_fim_descalificati_ca_am_fost_mai_mult_de_doi_in_echipa
 • yo8rhm
 • yo8rhm_atent_la_liniute
 • yo8rhm_si_yo8rni
 • yo8rni_selfie_la_instalarea_antenei_pentru_80m

Bob

YO8RNI/YR8E

 


k kd[ gd[ kj