Call: YR8E
Operator(s): YO8RHM YO8RIX YO8RNI
Station: YO8RNI

 

Class: Multi-Op HP
QTH: kn37is
Operating Time (hrs): 31
Location: Eastern Europe

 

 

         

Total:

QSOs

1006

State/Prov

22

Countries

52

Total Score

426,166

 

Am participat anul asta in CQWW160 cu forte proaspete, atit pe plan tehnic cat si uman:-) Despre cateva din pregatirile facute am mai scris aici, legat de conditiile tehnice vom reveni saptamanile urmatoare, dupa ce mai recuperam din treburile lasate deoparte cu gandul la concurs.
Inca de acum doi ani ne-am dat seama ca, pentru a fi cat de cat competitivi in 160m ne trebuie un up-grade major la capitolul tehnica. Anul trecut nu am reusit sa gasim o locatie corespunzatoare, desi ne gandisem la un moment dat si la un portabil cu camionul, hi! Ce-i drept, nu aveam habar de cata logistica e nevoie pentru acest concurs.Desi aparent stateam prost la capitolul receptie in locatia de acasa, abia acum ne-am dat seama ca nici cu emisia nu eram mult mai bine. Compensam poate nitel prin putere . Locatia noua pentru 160m, pe langa faptul ca s-a dovedit foarte potrivita, in ciuda vecinatatii imediate cu statia de 110kv si cu toate liniile de inalta tensiune din jurul nostru, mai e si accesibila oricand, fiind a familiei:-) Si, desi ma gandeam zilele astea, oare de ce nu mi-a trecut prin cap sa o folosesc pana acum, mi-am dat seama ca nu eram inca pregatiti pentru ea. Toate lucrurile la vremea lor...
Vineri dimineata am reusit sa instalam antenele beverage, doar doua de data asta, pe directiile NV si NE si sa mutam tot calabalacul de acasa la Hudum. Si am avut cate ceva de mutat:-). Am pregatit totul si am inceput concursul plini de entuziasm. A durat ceva timp pana ne-am obisnuit cu toate butoanele de la receptie si pana am realizat cum sa le folosim pentru o eficacitate maxima. Tot sistemul de receptie , ma refer aici la cutia de comanda a antenelor EWE, partea de comutare a diverselor antene de receptie, comenzile PTT si protectia receptorului la emisie, preselectorul si BPF-ul e facut de HA5IW, adaptat la nevoile mele si este prima data cand il folosesc. Problema e ca , in concursuri, ritmul e atat de alert incat nu prea ai timp sa faci diverse teste sa vezi cum e mai bine sa asculti, pe ce directie, cu ce antena etc. Plus ca uneori semnalele se aud mai bine pe o antena, alterori semnale din aceeasi directie se aud mai bine pe alta antena. Vorba lui Miki, YO5AJR, ar trebui sa mai ai o pereche de maini doar pentru a manevra butoanele de la receptie.
Din pacate, prima seara a fost o propagare foarte capricioasa, nu am lucrat nimic deosebit,doar statii europene. Din acest motiv nici nu am putut evalua corect partea de receptie si ajunsesem sa ne punem problema daca a meritat atat efort... Dupa ce seara nu am reusit sa auzim nici un japonez, am sperat ca spre dimineata o sa lucram americani, insa dezamagire totala, doar o statie de peste ocean am reusit sa o trecem in log! Am incheiat prima noapte la 08:30 cu doar 466 de legaturi in log. Am revenit dupa o binevenita odihna pe la 15:30 cand am inceput cu ceva vanatoare prin banda, apoi am inceput sa facem apel. Dupa ora 19:00 a aparut si primul japonez in log! Spre bucuria noastra nu a fost si singurul, am inceput sa auzim din ce in ce mai multi si moralul a crescut simtitor.Sambata seara am lucrat 11 statii JA. Insa un adevarat “boost” la entuziasmul nostru a fost spre dimineata cind am avut prima oara un pile-up cu americani:-)) Pina dimineata pe la 08:30 am lucrat 51 americani si 7 canadieni totalizand 22 de state! Ah, de-am fi avut conditiile astea in 2013 cind a fost cea mai buna propagare vazuta de mine in 160m ce am fi facut... Dar, dupa cum ziceam, toate vin la timpul lor. Seara ne-am intilnit din nou la 15:00 si ne-am pus pe chemat. Pana in jurul orei 20:00 nu a fost nimic interesant apoi a venit si randul japonezilor sa stea la coada sa ne lucreze, hi! In final am lucrat 43 de japonezi! Deja sistemul de receptie lucra la capacitate maxima!Am avut surpriza sa lucram si un chinez chiar! Ultimele ore de concurs au fost foarte alerte, ne propusesem ca tinta 1000 de legaturi si aveam indoieli ca le vom realiza. Cred ca pe la 23:30 am ajuns la 1000 spre bucuria noastra. Ultimele legaturi au fost “bonus”, vorba lui Mugurel, YO8RHM. Insa in bonusul asta au intrat si trei tari noi lucrate pe ultima suta de metri. Am incheiat cu 1006 legaturi , 22 de state si 52 de tari, totalizand 426166 de puncte.

 • Catalin YO8RIX
 • Mugurel YO8RHM
 • Rx antena
 • Tic YO8RFS
 • YO8DOI YO8RFS YO8RHM YO8RIX
 • YO8RHM lucrand cu YR8D cu 1W.Am facut si un mic filmulet, o sa-l postam zilele urmatoare
 • YO8RIX si YO8RHM
 • am folosit si 1W inainte de concurs
 • da, recunoastem, uneori am depasit 1kw dar uitati-va la swr
 • la un moment dat obosesti de atata stat jos
 • sa tot lucrezi asa

Mai avem de lucrat la capitolul tari, ar mai fi mers vreo doua trei in plus: -))
Spuneam la inceput de fortele proaspete de care am beneficiat in acest concurs! Marele merit pentru rezultatul obtinut il au cei doi operatori principali, ambii telegrafisti cu urechi fine si minte ascutita :-) . Catalin, YO8RIX si Mugurel, YO8RHM. A fost o placere sa stau langa ei si sa-i urmaresc, mai ales ca au un stil foarte diferit, YO8RIX calm si calculat, Mugurel impulsiv si agitat, un adevarat temperament sangvinic:-)) De multe ori ma intrebam de unde scot ei statiile ca eu nu auzeam aproape nimic in casti:-)) Speram sa-l mai avem pe Catalin cu noi desi el este un qrp-ist convins! De altfel anul trecut a obtinut un rezultat foarte bun la categoria QRP in cqww 160!
Ocazional am mai introdus si eu citeva statii in log insa rolul meu a fost mai mult la manevrat butoane si la furnizat spoturile aparute pe diverse clustere. Cam acelasi lucru l-a facut si Tic, YO8RFS, prezent doar in prima noapte cu noi.
Evident, un alt atu major a fost partea tehnica care a functionat ireprosabil pe toata durata concursului! Pe de o parte K3-ul impreuna cu amplificatorul Acom 2000 si sistemul de receptie de care aminteam mai devreme, pe de alta parte antena verticala folosita la emisie si antenele de receptie, 4 EWE si 2 beverage-uri. Despre ele precum si despre alte pregatiri pentru concurs vom posta detalii ulterior.
Trebuie sa le multumim si celorlalti care au ajutat la acest scor, Florin YO8DOI, Petrica YO8RKP,  precum si lui YO8DHD si YO8SAI care ne-au ajutat cu diverse maruntisuri necesare.
Un fapt amuzant, inainte de concurs ne-am distrat chemand citeva statii cu puteri infime pentru banda de 160m, 0,5-1w si am avut surpriza sa fim auziti binisor prin EU! Ba chiar am facut si un scurt apel sa vedem daca sintem auziti pe Reverse Beacon Network! Am avut rapoarte neasteptate pe citeva din serverele din Europa. Mai mai sa ne oprim la categoria QRP:-)

 

73!

Bob

 

English...

 

Great contest at YR8E! For the first time we've had good technical conditions and two very good operators working and the results if far better then the last year. We've managed to put up a 27m high vertical with good ground radials,optimized with eznec for a better pattern(tnx 4X1AD!) and two beverage antenna, NE and NW wich, along with the EWE antenna offered us a pretty decent receiving.There is still place for improvment,we feel it, but it is a big step ahead for us. In the first night propagations was very difficult and we finished at 06:30z with only 466 qso's in log, no JA's and only one W stations.Very disapointting!The second evening JA stations apeared in the log and later, in the morning a very good run for W stations made us very happy and kept away the tiredness.Much better conditions from saturday evening to the end of the contest!Sunday evening we've had another good run with a nice pile-up fron JA, nice!We never heard nor worked JA until now!We even managed to put in log BA7IO, another "first time" for us!Last hours was very challenging since we set our target for 1000qso's and only at 21:30z we managed to get there!We've made 6 more qso's over 1000, 3 of them new country!We end up with 43 JA's ,7 VE and 51 W stations in the log for a total of 22 state. We still need improvement on working more countries, we've had only 52 in the log. In the end we are very pleased with the results and hope it will be the same in SSB, although much difficult there! We used the K3 with an Acom 2000, 27m vertical antenna with two beverage and 4 EWE antenna.Everything was running perfect, no technical issue at all! A big thanks to our main operators, Catalin-YO8RIX and Mugurel-YO8RHM! Thanks everyone for qso and thanks to our competitor, YR8D for the challenge! You can see more on yr8e.com where we will put in the next days pictures and info's about the technical conditions we've had.Also a small video with the vertical antenna setup. See you on SSB! 73! Bob YO8RNI for YR8E

 

 


k kd[ gd[ kj