Call: YR8E
Operator(s): YO8RFS YO8RHM YO8RNI YO8RNP
Station: YO8RNI

Class: Multi-Op HP
QTH: kn37is
Operating Time (hrs): 27,5
Location: Eastern Europe

Summary:   Compare Scores
Total: QSOs 710 State/Prov 3  Countries  58  Total Score  223,748

 

Am inceput pregatirile pentru etapa de SSB a concursului CQ160 cu o saptamana inainte, de la ARRLDX Contest, unde am testat pentru prima oara noi variante de antene de receptie, vezi articolul despre beverage si end-fire beverage. Pe parcursul intregii saptamani pana la concurs am facut diverse planuri de setup, cu google earth in fata, sa vedem pe unde mai intindem sarme. Am pornit de la beverage pe trei directii, am ajuns la patru pentru ca pana la urma, chiar in dimineata zilei de vineri, sa ma hotarasc la 5 directii. Nu eram sigur ca o sa si reusesc, dar trebuia sa incerc. Initial am vrut sa convoc echipa fantastica de joi la intins sarme, insa joi a plouat  toata ziua si deja imi faceam probleme pentru ziua urmatoare... Ma si vedeam prin ploaie intinzand antene,hi. Am rezolvat alte lucruri joi dupaamiaza, am configurat calculatoarele sa pot rula N1MM in retea, am instalat un program pentru inregistrarea qso-urilor, am verificat cum lucreaza ambele transceivere cu interlockul si , evident, am mai planificat antene beverage:-) Inca de joi dimineata la servici faceam tabeluri cu fiecare beverage si cu necesarul ei de fir, suporti, impamantari, transformatoare etc.. Mugurel mai realizase doua transformatoare, le-am montat in cutii, am reusit sa mai gasesc o rezistenta adecvata pe la mine si am pus-o si pe aceea pe un izolator, cine stie, poate mai punem o antena in ultimul moment:-) Cand a trecut sa-mi lase transformatoarele Mugurel mi-a dat si o veste buna, reusise sa-si ia liber vineri si urma sa fie si el prezent pe teren.

Vineri dimineata mi-a crescut optimismul brusc vazand vremea de afara, am mai trasat pe google earth o antena, am pus repede in masina ce aveam de luat si fuga la Hudum. Inainte de a veni baietii aveam de instalat izolatorii cei noi pe suportii de la beverage. Cu o saptamana inainte deja am fost mult mai eficienti la intins sarmele, acum am planuit niste imbunatatiri sa fim si mai rapizi, speram sa terminam la o ora rezonabila sa ne putem si odihni inainte de concurs.

Cand am ajuns la Hudum, prima surpriza neplacuta... Nu aveam curent:-(( Aveam tensiune pe instalatia veche a casei, dar pe cablul nostru tras direct de la tablou, nimic. Plec in inspectie si observ ca  tabloul mirosea a ebonita arsa si era cam negru prin anumite zone....Deja optimismul meu dadea rateuri. Am luat la masurat fazele si am desfacut intrerupatorul general si ce sa vezi, un amarat de soricel a intrat in intrerupator  si a reusit sa prajeasca totul pe acolo, inclusiv pe el insusi,hi! Arcul electric a fost atat de mare incat suruburile de 8 s-au topit fara problema. Din fericire inca aveam tensiune pe doua faze, am remediat problema si mi-a revenit moralul. Mi-am amintit de spusele tatei cand am facut prima oara legatura la tablou...”nu lasa deschis tabloul, o sa intre un soricel pe acolo...” Evident, ca orice fiu ce se respecta nu am ascultat:-)) Ar fi trebuit sa o fac....Tot nu m-am invatat minte nici acum, dupa aproape 40 de ani...

Pe la 10 ne-am adunat toti, Petrica YO8RKP, Tic YO8RFS, Mugurel YO8RHM si Dan, YO8RNP si cu mine, evident, in calitate de coordonator,hi  si am dat startul! Am instalat antena de 250m spre 30  grade est. Am marit simtitor distanta dintre suportii de sustinere si , datorita noilor izolatori,  treaba a mers foarte rapid. Am trecut la antena de 300m spre 310 grade, a mers si ea fara probleme. Am instalat apoi suportii pentru cele doua antene de 200m ce urmau sa alcatuiasca acel end-fire array de care am mai povestit. Firul folosit pentru ele a fost fir de 1,6mm de Al folosit de fermieri pentru gard electric. S-a dovedit o alegere foarte buna, fiind usor de intins si de strans, mult mai usor decat cablul telefonic care este foarte greu. Pentru cea de a patra directie,  aproximativ 200m  240 grade SV, am folosit un fir de Al de 0,6mm, pentru sudura mig-mag ce statea pe la mine prin atelier de pe vremea cand ma apucasem eu de sudura,hi. A mers si acesta foarte bine, trebuie doar ceva atentie la strans sa nu se incurce, fiind cumva ca un fir otelit. Aceste antene erau pregatite dinainte, ramasese sa vedem la fata locului cum putem pune o antena si spre est, problema fiind distanta mare de la punctul de alimentare pana in shack. Aveam la dispozitie role de 200m de cablu RG6 de exterior asa ca am desfasurat cablul si acolo unde s-a oprit am fixat inceputul antenei, au iesit astfel vreo 150m pe directia  90-100 grade est. Pentru ultima antena am folosit tot cablu telefonic de armata.

Am terminat de tras toate cablurile pe la ora 15:30, am inchis totul si am mers sa ne odihnim. Am avut parte de o vreme superba, soare, cald, de necrezut dupa ploaia de joi.

Mai jos aveti harta cu dispunerea antenelor.

 

 • butoane si iar butoane
 • cutiutele
 • doar o mana la atatea butoane
 • izolatori montati
 • izolatori pe betele de bambus 2
 • izolatori pe betele de bambus
 • yo8rfs yo8rni si yo8sbm
 • yo8rhm
 • yo8rni montand izolatori 2
 • yo8rni montand izolatori
 • yo8rni yo8rfs yo8rnp si yo8sbm
 • yo8rnp si yo8sbm
 • yo8sbm cu spatele yo8rni yo8rfs si yo8rnp
 • yo8sbm

Am revenit pe la ora 19:30, am mai tras ceva cabluri coaxiale si am mai facut cateva legaturi la end-fire si am inceput sa instalam echipamentele. Pe la 22:00 cand sa facem teste cu calculatoarele , monitorul de la statia de run a refuzat sa mai mearga. Am verificat cabluri, setari, degeaba. Noroc de YO8RNP care a dat o fuga acasa si a adus alt monitor. L-am instalat, a pornit, am dat drumul la N1MM si ce sa vezi, lipsea de pe ecran bandmap-ul. Oh, no, mi-am amintit imediat de ce....Acasa folosesc doua monitoare la calculator si, daca inchid calculatorul cu o fereastra pe ecranul secundar, la pornire tot acolo o gasesc, indiferent daca este sau nu monitor.... Am patit asta si la etapa de CW si nu m-am invatat minte. Monitorul lui Dan avea intrare DVI, dar nu adusesem si cablu.... Alt drum pana acasa in goana mare pe la 23:10 sa aduc cablu. Daca tot am adus cablu, am adus si celalalt monitor care era mai mare si aveam loc sa ma desfasor. Bineinteles, daca in mod normal calculatorul vedea imediat cele doua monitoare, acum nu a mai fost asa... Deja imi faceam probleme ca ratez startul in concurs... Pana la urma am reusit, cu vorbele dulci de rigoare, sa facem totul sa mearga si, cu 10min inainte de start, am inceput sa fac apel sa ocup frecventa. Deja incepeam sa ma linistesc, cel mai asteptat concurs al anului pentru mine incepuse.

In prima noapte a mers oarecum binisor, eu am pastrat frecventa de run permanent in timp ce Tic  YO8RFS urmat apoi de Dan, YO8RNP cauta statii cu cel de-al doilea transceiver. A durat putin pana s-a obisnuit cu intreruperile provocate de intrarea mea in emisie si pana m-am obisnuit si eu sa raresc ritmul cand traficul permitea pentru oferi posibilitatea si lui sa asculte. Oricum, asta este unul din pasii importanti facuti spre obtinerea unor rezultate mai bune in concurs.

Am asteptat nerabdator dimineata sa vina americanii,hi, insa s-au cam lasat  asteptati, in prima noapte am lucrat doar 5 statii din NA, insa ne-am pus speranta in a doua noapte, mai ales ca am vazut ca nici altii nu stateau mult mai bine. Am incheiat pe la 7:10 cu aproape  300 de legaturi in log.

Am ajuns inapoi pe la 16:00 si am inceput iarasi sa lucrez, putin ingrijorat totusi ca nu reusisem sa dorm decat putin peste 2 ore si imi era teama sa nu revina o durere de cap insistenta ce m-a necajit toata saptamana dinainte. Legaturile se adunau, insa targetul nostru de 700 de legaturi era cam departe... L-am mai scazut pe la 500 la un moment dat,hi. Duminica dimineata am sperat la o propagare mai buna in directia USA/VE insa nu a fost sa fie, am mai lucrat doar un american:-((

Insa am lucrat alte statii interesante precum HK1T, NP4A, TO66R. Trebuie sa recunosc, am avut un sentiment placut de satisfactie cand am fost chemat de statii pe care, anii trecuti, le vanam cu disperare... M-au chemat 4M5L-tara noua pentru mine in 160m, KP4KE, EK6SI, 7S1ZJ, 9K2GS, 5B4AIF sau CR3L printre altii.

Am ratat insa ZF2AM, nu l-am lucrat cand l-am auzit prima oara si apoi a disparut, la fel si C6ANM.

Am incheiat a doua noapte cu 600 de  legaturi in log, fara mari sperante sa ajungem la 700...

Duminica am reusit sa ma odihnesc mai bine si la 16:00 am fost inapoi la statie hotarat sa ating totusi targetul. Evident, ritmul a scazut considerabil, pe bandmap  era doar culoarea gri, hi. Din cand in cand mai aparea cate un ratacit in albastru si era bataie mare pe el, toti kilowatii din banda bubuiau acolo. Pe la 22:30 aveam 670 de legaturi si faceam cite o statie la zece minute, in cel mai fericit caz... Oboseala isi spunea cuvantul, durerea de cap isi facea simtita prezenta, banda devenise mult mai zgomotoasa  si ,la un moment dat, aproape hotarasem sa inchid si sa merg la somn. Am reusit sa rezist tentatiei si bine am facut, mi-am amintit ca si in etapa de cw ultima ora a fost buna astfel ca putin peste 23:30 am facut legatura cu numarul 700!! M-am bucurat impreuna cu Tic de reusita si am continuat pana am depasit planul cu 10 legaturi, ultima facut la 23:59!

Am incheiat cu 710 legaturi, 58 de tari, cu 6 mai multe decat in cw, doar 3 state-marea noastra dezamagire in concursul asta si 223 748 de puncte.

 • beverage 315 grade
 • beverage
 • capat end fire
 • coaxiale
 • de asta nu mai merge antena spre est
 • intersectii de beverage cu prioritate la DX
 • intinderea firului pentru antena de 300m
 • la treaba
 • pana si Mugurel a pus castile pe urechi
 • soricelul buclucas
 • strangerea antenelor
 • suporti pentru beverage
 • tabloul prajit
 • yo8rhm, yo8rfs,yo8rnp si yo8rkp

Desi multumiti de rezultat, credem ca se putea si mai bine, trebuia sa fim mai atenti in a lucra multiplicatorii cand apareau, poate chiar in detrimentul catorva legaturi normale, sa le zic asa.

Am fost uneori prea ocupat sa mentin frecventa de run si nu am acordat suficienta atentie statiilor care imi puteau aduce puncte mai multe, multiplicatori noi.

A durat putin pana m-am obisnuit si cu multiudinea de antene de receptie si ,implicit, de butoane.

Am descoperit directivitatea antenelor beverage, erau statii pe care abia le ghiceam pe o antena si cand comutam pe antena din directia din care venea era la 59! Probabil am si ratat astfel cateva qso-uri. Ar trebui mai multe urechi....

Cu toate astea am lucrat cateva statii qrp pe care le-am auzit din prima, un test bun pentru receptie.

Set-up-ul a functionat fara probleme, asa cum spuneam, a doua statie e foarte utila. A „furnizat” in total fix 100 de legaturi. Ma gandesc pentru anul ce vine sa fie conectata si la o antena separata, gen dipol  ,eventual care sa fie folosita si la emisie si la receptie , situata la distanta mai mare de antena de Tx, in limita regulamentului, in cazul asta pe o raza de  1,5km. Cam greu de tras un coaxial normal la lungime asta, dar avem timp sa ne gandim.

Antenele de receptie, chiar daca facute in ultimul moment, au fost foarte eficiente, mai ales cele doua beverage-uri in paralel, s-a simtit diferenta. Lucruri foarte interesante se intamplau cand puneam in paralel mai multe bev, unele agomote se anulau, altele cresteau, nu prea am avut timp sa studiez fenomenul, insa un lucru e clar, pentru anul ce vine trebuie sa organizam putin distributia cablurilor la beverage si sa folosim si socuri de rf  la fiecare antena, acum nu am mai apucat sa punem si s-a cunoscut uneori. Pentru anul ce vine o sa pregatim beverage-uri bidirectionale, acum nu a mai fost timp sa mai  experimentam si asta. Si deja am alte idei legate de comutarea antenelor... Fara sa experimentezi nu prea ai cum sa-ti dai seama ce vrei.

O observatie interesanta, datorita locatiei, toate antenele noastre se terminau si plecau de langa retele de inalta tensiune, am incercat sa pastram macar 10-20m pana la ele. Cu toate astea zgomotul de la ele a fost foarte redus, aproape insesizabil.Nu am incercat sa trecem pe sub ele, de asta ne-am si limitat la lungimile pomenite, poate incercam sa vedem cum se comporta. Partea buna e ca, in general, antena merge perpendicular pe fire. Ar fi o problema de securitate totusi, dar sper ca nu o cadea vreun fir chiar cand e antena noastra pe sub el, hi.

Cu atatea beverage-uri  nu am mai folosit antena EWE mai deloc... Am facut-o doar pe la sfarsitul concursului, cand am ramas brusc fara antena spre est, ulterior gasind si cauza-cablul ros de caini, hi! Bine ca a fost singurul si spre sfarsit.

Cand am plecat  de la Hudum, duminica noapte, ploua binisor si iarasi ne faceam probleme pentru ziua de luni cand trebuia sa strangem antenele, insa cineva acolo sus a tinut cu noi, vreo Baba cred, astfel ca am prins iarasi o vreme perfecta pentru activitati in teren.

Ca fapt divers, am intins vreo 1,5km de sarma, aproape  1km de cablu coaxial, am plantat peste 60 de suporti pentru antene, 12 tevi de 1m-1,5m pentru impamantare si am carat o masina plina ochi de echipamente si scule de acasa la Hudum si retur, evident.

A fost un efort foarte mare, insa satisfactia e pe masura.

Trebuie sa le multumesc tuturor celor care m-au sustinut in nebuniile mele, de la Manon, sotia mea, care a tinut copiii ocupati sa nu simta prea mult lipsa tatei, hi sau Tata, care s-a gandit la mine de fiecare data cand se impiedica prin radialele din curte dar care si-a dat seama de mult ca nu mai exista vreo sansa sa ma indrepte, Morel 4X1AD care mi-a deschis ochii in multe privinte, evolutia mea din ultima vreme se datoreaza in mare parte impulsurilor  primite din cand in cand de la el,  pana la inimosii radioamatori de la YO8KGL, atat cei prezenti acum cat si ei care ne-au sustinut de la distanta. Cred  ca asta e una din marile realizari, lasand la o parte concursul in sine, am reusit sa ne unim si sa facem ceva impreuna de care sa ne bucuram toti.

Bob

YO8RNI/YR8E

 

 

English..

Well, this contest was quite an effort, both physically and logistical, the location is different from our normal qth and we had to put all the Rx antenna and carry and set-up all the equipment friday. About 1,5km of wire and almost 1 km of coaxial, hi! We had to solve some unexpected problems, like restoring our power after a mouse entered in the distribution panel and get everything fried, including himself, changing one of the monitors in the last minute before starting the contest, some minors but painfull compatibility issues, etc. For the first time we tried to work with two radios each with their computer, it was very nice, we know the way to go now, hi! Also we had more beverage this time, 5 of them and we've had a "learning curve" in using them,but it could be tricky and I'm sure I 've missed some stations that were not in the directions I was listening. Band was quite crowded, although less stations than in the past years. Some signals were way too wide, but you get used to it. Some just pop up on your frqv like you have never been there, etc. Wkd a few qrp stations and could hear them right awawy, nice. First night was not very good, almost no prop to USA/VE so only 5 W stations in the log , but we hoped it will be better saturday morning, just like in the cw contest. Unfortunately it was worse, just one more W stations and no VE! We are a little disapointed from this point of view, a week before we worked in the ARRL DX 51 stations and 16 state in a few hours, but that's it. Instead I worked other interesting stations like TO66R,NP4A or HK1T. It was nice to be called by a lot of stations that I was chasing myself in the past years,like 4M5L,KP4KE, EK6SI,7S1ZJ, 9K2GS, 5B4AIF or CR3L, among others.We managed to work 58 dxcc, 6 more than in cw.Two hours before the end we had 670 qso's in the log and we didn't expect to rich our goal, 700 qso's, and the rate was very sloooow, but in the last hour we even made 10 more qso's after 700, the last one being made the last minute of the contest! Equipment used: K3 and FT 1000MP interlocked with Acom 2S1 Acom 2000A amplifier 27m Vertical with 60 radials 300m bev NNW 2X200m end-fire array beverage NW 200m beverage SW 150m beverage E 250m beverage NE EWE antenna, not realy used,hi! Thanks everybody for qso.

73! Bob YO8RNI for YR8E.


k kd[ gd[ kj