Call: YR8E
Operator(s): YO8RHM
Station: YO8RNI

Class: SOSB/160 HP
QTH: kn37is
Operating Time (hrs): 4
Location: Eastern Europe

Summary:   Compare Scores
Band QSOs Mults
160: 51 16
80:    
40:    
20:    
15:    
10:    
Total: 51 16 Total Score 2,448

 

Am profitat de ocazia oferita de ARRL DX CW Contest pentru a testa noi antene de receptie la YR8E. In paranteza fie spus, acest concurs este unul foarte potrivit pentru teste, tinand cont ca se lucreaza doar cu statii din NA, deci care vin cumva din aceeasi directie pe care te poti concentra ca si antene. Am mai folosit si in trecut avantajul acesta. Evident, am lucrat doar in banda de 160m, punctul nostru major de interes din perioada asta. As putea spune ca am ajuns obsedati de 160m chiar, hi! (cum spunea Bob odata, suntem pierduti pentru societate, hi, hi! n.b. yo8rhm). Altfel cum s-ar numi doi oameni care isi lasa familia tot weekend-ul acasa in timp ce ei intind pari si sarme pe camp toata ziua, ba chiar si noaptea, tinand cont ca  duminica dimineata pe la 2 am, inainte de a incepe concursul,  noi conectam cabluri coaxiale la antene la lumina lanternei, hi! Si, culmea, mai trebuie sa le si stranga dupa aceea. Glumim putin, evident, dar ar cam trebui sa amintim aici si despre sustinerea de care beneficiem din partea sotiilor , sustinere fara de care nu s-ar fi concretizat nimic din visurile noastre. Am mai glumit de cateva ori, dar chiar ar trebui sa le includem in descrierea echipei!

Dupa cum puteti citi aici , am folosit pentru receptie doua antene, un beverage clasic de 250m si doua de 150m in configuratie “end-fire”, scopul fiind sa observam diferentele dintre ele si sa vedem care ar fi mai potrivite locatiei noastre.

Din pacate nu am reusit sa ne facem timp vineri pentru montat antene, operatiunea dureaza destul de mult si e destul de solicitanta fizic, asa ca le-am instalat sambata, urmand sa lucram doar o noapte in concurs, scopul nefiind obtinerea unui scor mare ci doar testele in sine.

Ne-am dat intalnire la 0:00 utc la Hudum, locatia noastra de concurs in 160m (ce fain suna, locatie de concurs, hi), am intins cablurile coaxiale, dupa cum am amintit deja, am instalat aparatura-  da, trebuie sa o caram cu noi la fiecare concurs si , daca Elecraftul e usor, nu acelasi lucru se poate spune despre Acom, hi si ne-am pus pe treaba, undeva pe la 01:00 utc. Evident, Mugurel, YO8RHM cu telegrafia, eu,YO8RNI cu butonatul. Pentru ca in 160m sunt foarte multe butoane... Am observat ca cele doua antene mai mici, end-fire, sunt mult mai  linistite fata de antena mai lunga. Conform celor citite in biblia noastra, cartea lui ON4UN, atenuarea semnalelor venite din spate ar trebui sa fie simtitor mai mare la end-fire decat la un beverage clasic iar lucrul asta s-a vazut in practica! In spatele antenelor , deci a punctului de alimentare, e statia de 110kv care, desi e cuminte, produce ceva QRM, insa efectul a fost aproape neglijabil la end-fire. Evident si semnalul e mai mic comparativ cu cealalta antena, lucru pe care uneori trebuia sa-l compensam putin din preamplificatorul de la receptie, dar , in general, raportul S/N e clar favorabil antenei end-fire.

Am lucrat in concurs practic 4 ore, pana aproape de rasaritul nostru, reusind sa trecem in log 51 de statii din 16 state. O surpriza placuta a fost faptul ca am lucrat doua statii de pe coasta de vest, din California, precum si un mail primit in timpul concursului de la K4KEW cu urmatorul continut:

I was very happy to work you at 0344 GMT on 22 Feb 2015 in the DX contest.  I am only running 75 watts so it is very hard for me to work DX.

............................

My antenna is a quarter wave sloper on a 15 meter high tower.

..........................

You are my first QSO with Romania on the 160 meter band!  This is country number 93 for me, so I need your card for the 160 M DXCC award.  I am sending you my QSL, a SASE and IRC via air mail today!

 

Please your QSL card in return.

Many thanks and very 73,

 

Marv

K4KEW

 

Am fost bucurosi ca l-am auzit, demonstrand faptul ca nu am pierdut timpul inutil pe campuri, hi! Totusi am simtit ca mai erau si altii care incercau sa ne cheme, dar, cu parere de rau, nu i-am auzit. Propagarea a crescut de la 1:00 utc, cand am incercat sa-l chemam pe W3LPL dar nu ne-a auzit, l-am lucrat abia pe la 3:00 utc, pana spre rasaritul nostru.Trebuie sa recunoastem, ne asteptam la mai multe statii inainte de rasarit, nu stiu daca nu mai erau altele sau nu a fost propagarea chiar cum ne asteptam.

Una peste alta a fost un experiment deosebit de util, vom tine seama de el la stabilirea „set-up-ului” pentru CQ160 SSB.

 

English...

We've entered in the contest the second night just to test some new beverage antenna, so we will know what to use in cq160 ssb.We've had a 250m classic beverage and two 150m end-fire beverage in the same direction.Although the effort to install them it's not negligible at all,you can see some pictures on http://yr8e.com, it's worth trying,hi! We managed to work two CA stations and some "little pistols" from east coast, we even got an email from such a happy guy,hi!It was very nice. Our operator was YO8RHM, thanks for the effort! Thanks for calling us, see you next week!

73! Bob YO8RNI for YR8E


k kd[ gd[ kj