Call: YR8E
Operator(s): YO8RFS YO8RNI YO8RNP YO8RTI
Station: YO8RNI

 

Class: M/S HP
QTH: kn37is
Operating Time (hrs): 46
Location: Eastern Europe

 

Summary: CQWWDX

   

Band

QSOs

Zones

Countries

   

160:

134

6

36

   

80:

176

11

45

   

40:

759

25

85

   

20:

407

25

80

   

15:

290

29

83

   

10:

889

31

96

   

Total:

2655

127

425

Total Score

2,647,944

 

  • Inverted L si OB12-6
  • Inverted L

Am participat in weekendul 25-26 octombrie in CQWW SSB, folosind pentru prima oara indicativul YR8E. A fost un concurs asteptat de toata lumea, mai ales ca aveam multe "noutati" de testat :-). Evident, multe lucruri au ramas de facut in ziua dinaintea concursului, inclusiv de ridicat niste antene ,asa cum ii sade bine unui radioamator :-). Dar, cu toate ca vremea nu a fost chiar prietenoasa, vineri a nins si a fost foarte frig, am reusit sa fac intr-o zi ce nu am facut in citeva saptamini bune. Am refacut antena pentru 160m, un fel de inv L , agatat de pilonul principal si de pilonul de pe camion, am montat antena verticala pentru 80m, am facut o interfata pentru comutatorul de la Acom, Acom 2S1 pentru a mearge cu K3, el fiind conceput pentru Yaesu FT1000mp, am facut legaturile la priza de pamint pentru toate aparatele de pe masa si de sub masa:-) si, ca de obicei, inainte de concurs, am reinstalat softurile. Calculatorul vechi m-a lasat cu citeva saptamini inainte si am lasat pe ultimul moment achizitionarea unuia nou. Din fericire a ajuns la timp si merge foarte bine.singurul lucru pe care nu am mai apucat sa-l fac a fost ridicarea unei antene pentru receptie, aveam in plan o antena EWE, dar nu a mai fost timp. Speram la etapa de CW sa o avem,totusi.

  • YO8RTI cel mai tanar coechipier

Vineri seara am stabilit cu Tic, YO8RFS si cu Dan YO8RNP  "programul" si, dupa ce am facut si nitel curat la statie, am plecat la somn, cu gindul ca ma trezesc la 2:40. Bineinteles ca pe la miezul noptii nu am mai avut somn, drept urmare am coborit in shack cu cafeaua de rigoare. Am mai verificat o data toate detaliile, am inregistrat mesajele pentru concurs in memoria transceiverului si ascultam benzile sa-mi fac o parere... La 23:50 utc, cind sa pornesc logul pentru concurs, surpriza... N1MM+ s-a incurcat putin cu porturile seriale si cu comenzile CAT pentru cele doua transceivere si s-a blocat... Singura solutie a fost resetarea calculatorului, implicit reinstalarea programului si refacerea tuturor setarilor... Am inceput deja cu stingul, pierzind aproape 30min din concurs. Deja era prea tirziu sa mai gasesc un loc cit de cit rezonabil pentru apel... Am pornit la vinatoare si am avut inca o surpriza neplacuta, indicativul era nou si multi il luau gresit, mai ales ca se termina destul de scurt in Echo. Pina am realizat eu ca E mai vine si de la Ecuador, pina m-am obisnuit si eu si ceilalti cu indicativul a durat ceva timp in care rata qso-urilor a fost foarte scazuta. Aglomeratia foarte mare din benzi si lipsa participarii noastre in ultimii doi ani la concursurile mari, exceptind cel in 160m, si-a spus cuvintul... Am pierdut rapid din entuziasm astfel ca spre dimineata aveam doar vreo 350 de legaturi. O chestie interesanta, singura banda in care nu am avut probleme cu indicativul a fost cea de 160m, 95% din corespondenti ma luau corect din prima. Sa fie oare din cauza ca cei ce lucreaza acolo au „receptorul” propriu mai sensibil si mai selectiv? Cine stie, o fi fost doar o intimplare.

  • YO8RFS decanul de varsta

Pe la ora 9:30 a venit Tic si a ramas el pina pe la 2, facind mai mult vinatoare. A continuat vinatoarea Dan pina spre seara cind ne-am adunat cu totii, inclusiv Andrei,YO8RTI, dornic sa lucreze si el in concurs. Si a facut-o chiar onorabil,atit la apel cit si la vinatoare. La apel ii scriam eu indicativele in log, pentru el, la 9ani, e mai dificil sa fie atent si la ce aude si la ce scrie,hi!Mai ales ca abia invata tastatura. Evident, rata legaturilor a fost foarte mica, insa fara asemenea incercari, nu poate ajunge mai tirziu sa fie om de baza in echipa :-). Am plecat la somn pe la 10 seara, stabilind sa revin la 3 dimineata sa preiau stafeta de la Tic YO8RFS. Am incheiat prima zi cu 961 qso-uri,mult mai putine fata de cite s-ar fi putut face, tinind cont de propagare si de numarul foarte mare de statii. La trei dimineata am revenit la statie cu forte proaspete si ceva mai optimist, hotarit sa recuperez ce se mai poate. Putin timp dupa mine a aparut si Andrei, dornic si el de legaturi. Isi pusese ceasul sa sune fara sa-l vad :-)). Cu greu si numai dupa ce l-am lasat la statie jumatate de ora a plecat la somn.Dar nu pentru mult timp, la 6 era inapoi. Are stofa de contestman de pe acum :-)). Am reusit citeva perioade de run destul de bune in 40m dimineata, apoi am trecut in benzile superioare. A venit si Dan YO8RNP si am lucrat amindoi, el vina multiplicatori si eu chemam. Desi nu e chiar un sistem adevarat SO2R, datorita acordului instantaneu aproape al amplificatorului a functionat foarte bine si a dat roade ,motivindu-ne sa ne dotam si cu filtrele necesare. Aportul adus de al doilea radio e destul de insemnat. In restul concursului am alternat apelul cu perioade scurte de vinatoare, am avut citeva perioade bune de run cu rate de peste 100-120 legaturi/ora sau chiar si mai mult pe perioade scurte. Am incheiat in jurul orei 23:30 la noi, dezamagit oarecum de rezultatul final, dar bucuros de cum a mers a doua zi de concurs, in care am realizat 1701 qso-uri, aproape dublu fata de prima zi.

  • YO8RNP in pile-up

Pentru prima oara am folosit dupa concurs si functia de statistica din N1MM si am sesizat citeva aspecte interesante si, mai ales, utile. In 160m a mers binisor, cred ca e o chestie subiectiva, aici am mai multe tari si multi decit majoritatea statiilor de la noi, concurente direct :-)). In 80m a fost rezonabil pentru cit timp am petrecut in banda.40m e ok, am avut si perioade de run foarte bune si am adunat si multiplicatori importanti.Insa se putea si mai bine, tinind cont de dotarera tehnica. In 20m e un rezultat mediu , la cite statii erau prezente in concurs. Banda de 15m a fost aproape total neglijata si aici s-ar fi putut obtine multe puncte dar mai ales, multiplicatori. In mod clar trebuie insistat aici in celelalte concursuri. Banda de 10m a fost foarte populata, erau statii de la 28100 pina peste 29100Mhz, rar vezi asa ceva. Am avut perioade foarte bune, asta fiind si motivul pentru care duminica dupaamiaza nu am prea lucrat si in 15m. Sa speram ca in etapa de cw vom fi atenti la aspectele prezentate si vom depasi rezultatele din ssb. Si ,mai ales, sa fie propagarea de exceptie de acum.

  • YO8RNI si coechipierul sau
  • YO8RNI

In final am terminat cu 2655 de legaturi in log, 127 de zone si 425 de tari lucrate totalizind 2.647.944 de puncte. Asa cum am mai zis, e un rezultat modest, mai ales pentru categoria M/S, insa e un pas important pentru noi pentru urmatoarele concursuri. Am fost ceva mai atenti la multiplicatori, spre deosebire de CQWW 160, unde am facut destul de multe legaturi, insa am avut relativ putini multiplicatori iar lucrul asta s-a vazut la scor. Am reusit sa tinem statia „activa” aproape 48 de ore, chiar daca in anumite perioade randamentul a fost foarte mic. Partea tehnica a functionat fara probleme pe intreaga perioada, exceptind reinstalarea softului la inceput.

  • doua generatii

Ca si „dotare” , am folosit K3 si FT1000MP, Acom 2000A +Acom 2S1,OB12-6 pentru benzile superioare impreuna cu un Spiderbeam pentru vinatoare,inv L pentru 160m si windom de 77m pentru 80m. Am avut si o verticala montata insa nu a functionat bine deloc. Pentru etapa de telegrafie o sa instalam o verticala full-size dintr-un pilon de 18m de la Spiderbeam, speram sa mearga mai bine, eventual impreuna cu o antena de receptie, EWE sau K9AY.

Am folosit, tot in premiera, N1MM Plus, setat pe SO2R si ne-a placut.

Mai multe imagini puteti vedea aici.

 

Few words in English...

 

First time using the callsign in contests, so it took a little while to get used to it,both the team and the corespondent, but in the end it was ok.It is our first attempt to build a team for big contests, unfortunately not so many operators are available, so the youngest was YO8RTI, 9 yrs old :-)) Quite fun actually! And he is improving his operation skill really fast!But he is mad that most of the people say to him 88 :-)) First day it was the accommodation day, most of the time just S&P since there was so many stations to choose from and quite hard to find a place for run. We ended with just 750qsos :-( In the second day it was much better, with period of run with over 100 qsos per hour and even more for short period, a real pleasure to be on the station. We've made more then double qsos then the previous day. Although we didn't do to many qsos,we are quite happy with number of multipliers worked.Lets hope we will do better next time!

 

We used the K3 with Acom 2000 amplifier, Inv L for 160m, Windom 77mtrs for 80m, OB12-6 and Spiderbeam for the rest of the bands. We also used a little the FT1000MP and Acom 2S1 commutator to see how we can work with two radios and it's clear, we need to go to a real two radios setup next time.
Thanks to everyone who worked us and to my wife for supporting us :-))

 

For YR8E team,
Bob
YO8RNI
73!

 

 

 

 


k kd[ gd[ kj