Call: YR8E
Operator(s): YO8RNI
Station: YO8RNI

Class: SOAB HP
QTH: kn37is
Operating Time (hrs): 22
Location: Eastern Europe

Summary:   Compare Scores
Band QSOs
160: 22
80: 153
40: 319
20: 364
15: 399
10: 243
Total: 1500 Prefixes 799 Total Score 2,615,926

 

Incurajat de rezultatul obtinut in cq ww ssb in toamna lui 2014 si de succesul din cq160m –ma refer la modul de operare,mi-am facut planuri mari pentru cqwpx in acest an.Am sperat pana in ultimul moment ca voi putea ridica un vertical de 18m pentru 80m, realizat pe un pilon de la spiderbeam  care zace nefolosit inca si ca voi putea monta si un inv V pentru 160m pe pilonul principal din curte. Totodata, dupa ce am citit cate ceva despre folosirea a doua antene in acelasi timp, situate pe directii diferite, mi-a venit ideea realizarii unui stacker pentru antene, inspirat din realizarea celor de la SJ2W, o chestie asemanatoare cu ce vinde Array Solutions la preturi pe masura, evident:-)).

  • antena stacker 2
  • antena stacker
  • in curand va fi inlocuit cu 6x2

Insa, cum socoteala de acasa nu se prea potriveste cu cea din targ, nu am luat in considerare faptul ca perioada asta e foarte aglomerata la mine la servici si, mai ales, posibilitatea de a raci, ca deh, vine primavara:-). Asa ca, din toate cele spuse, am reusit doar sa-mi fac stackerul, voi reveni cu un artiol separat despre asta.

Cu o saptamana inainte de concurs am reusit sa ma imbolnavesc, am avut o raceala ciudata care se manifesta printr-o tuse seaca ce nu se mai termina si care mi-a afectat serios si gatul, plus o lipsa de energie in tot organismul, de cateva ori a fost nevoie sa ma asez de frica sa nu cad. Desi am inceput sa iau tratament de miercuri si mi-am mai revenit pana  vineri, gatul nu mi-a trecut si aveam o voce numai buna de eSSB:-))

Vineri  mi-am mai tras cateva fire prin curte la inv. L pentru 160m, ramas agatat de pilon din 2014, hi, mi-am terminat stackerul si am facut curat pe la mine prin shack, sperand totusi ca va merge bine.

Am reusit sa dorm pana pe la 1:20 si , la 1:30 eram jos la statie cu iaurtul, cana de cafea si oala de ceai de urzici, sa ma hidratez bine:-)) Ca fapt divers, treaba a functionat foarte bine, am fost mult mai odihnit ca in alte concursuri si nu am avut dureri de cap, in schimb e si un minus, a trebuit sa vizitez toaleta de muuuult mai multe ori, cateodata fix in mijlocul unui run:-)) Ce mai, adevarata cura de dezintoxicare:-)) Numai radioul  nu l-am scos din mine:-))

Am facut ultimele setari pe la statie si pe la log si am dat drumul la apel pe la 1:40 in 40m. Mi-am propus initial un target de 2500 de legaturi, incurajat, asa cum spuneam , de nr de legaturi din cqww. Evident, nu am luat in considerare ca la wpx e mult mai mult de vorbit si rata legaturilor e simtitor mai mica datorita nr serial... Apoi, cand am inceput concursul si mi-am auzit vocea in monitor mi-a fost clar ca mi-am supraestimat puterile... Deja eram ragusit de la primele legaturi. Am incercat sa reduc la max interventiile mele, dar tot trebuia sa vorbesc mult, hi. Am scazut rapid targetul la 2000 de legaturi, ceva mai realist.

Am inceput in 40m cu treceri prin 80m si 160 din cand in cand, fara rate spectaculoase, dar relativ constante de 140-150 qso/ora. Problema era ca trebuia sa fac pauze destul de dese sa-mi refac vocea, asa ca pierdeam destul de mult timp pana gaseam iarasi o frecventa de run si pana ma localiza lumea, hi. Benzile foarte aglomerate, o gramada de indicative exotice, partea frumoasa la wpx e ca poate fi mai important  un corespondent de langa tine , ca si multiplicator nou, decat nu stiu ce dx cu un prefix lucrat deja. Spre dimineata  ajunsesem pe la 5-600 de legaturi , destul de bine ca target, dar  am observat ca ma bucuram mai mult de pauzele lungi intre raspunsuri, necesare pentru a-mi drege vocea, decat de perioadele mai aglomerate si mi-a fost clar ca nu pot continua prea mult asa. Incepand de sambata dimineata nu prea am mai putut face apel, am facut mai mult vanatoare cu pauze dese, hi. M-am resemnat, cu greu ce-i drept, ca nu voi putea obtine un rezultat cat de cat competitiv, mai ales ca spre dimineata ma ajunsese si oboseala acumulata in noptile cu tuse dinainte, asa ca am hotarat sa fac ceva ce niciodata nu am avut timp sa fac timp in concurs, sa observ cum lucreaza mai bine statia, filtrele, antenele, cum e propagarea, cum merge softul, etc.

Si a fost chiar o chestie foarte utila, desi mi-ar fost greu sa ma tin de ea daca nu ramaneam fara voce imediat ced ma lua valul, hi.

In primul rand am fost curios cum lucreaza stackerul construit si cat de folositor este. L-am testat si  in 40m, unde am doua antene bune, doua yagi cu 2 el si unde am mai apucat cat de cat sa fac apel in prima noapte, dar si in benzile superioare unde cea de a doua antena e un spiderbeam si diferenta e cam marisoara fata de OB, dar, cu toate astea, m-am distrat de multe ori in perioadele cand era propagare in ambele directii lucrand cate doua statii din zone diferite pe aceeasi frecventa, de ex US si Malayesia, care nu se auzeau una pe alta dar ambele ma auzeau pe mine, mai ales in 15m. Cred ca ajutat de inca o antena mai bunisoara, sistemul poate da rezultate foarte bune.

Evident, cand am facut stackerul, primul gand a fost la 160m, unde , pe langa verticala folosita ar merge si un dipol la inaltime relaitv mica pentru legaturile la distanta mica, unde verticala nu e foarte eficienta. Dar asta in urmatorul sezon de 160m....

Apoi, pentru a-mi organiza cat de cat concursul, am folosit hartile de propagare de pe K6TU.net, evident personalizate pe configuratia de la mine. Lipsind presiunea rezultatului, sa zic asa, am avut timp sa ma uit pe ele si sa compar imaginile de acolo cu situatia reala. Am observat ca se verifica si practic, nu doar teoretic... Am facut apeluri in directii ciudate si la ore ciudate pentru benzile respective si am avut surprize placute:-) Una peste alta, un instrument foarte util care ajuta la stabilirea unei strategii in concurs.

  • grafic propagare

Am avut timp sa ma joc si cu “front end-ul” de la HA5IW si pe celelalte benzi  in afara de 160m si a fost o surpriza placuta, desi utilizarea lui e justificata mai ales in benzile joase.

Sambata seara m-am dus la culcare cu aproape 1300 de  legaturi in log, am hotarat ca pana la sfarsitul concursului sa fac macar 1500 de legaturi. Duminica vocea m-a lasat de tot si pe la la ora 22 am ajuns la 1500 si am inchis statia, deja tuseam mai mult decat vorbeam, hi. Poate data viitoare o sa fiu mai in forma.

Oricum, e destul de obositor sa lucrezi in toate benzile de unul singur, cred ca prefer sa particip la multi op, e mult mai ok, plus ca mai ai cu cine sa te iei, mai schimbi o vorba, mai ai pe cine sa lasi la statie... Sau ar merita de participat doar intr-o singura banda.

Am inregistrat toate qso-urile facute folosind qsorder, un program foarte fain care lucreaza cu N1MM si salveaza 15 sec inainte si dupa ce introduci legatura in log. Evident, perioada se poate regla.

Pentru ca nu am reusit sa termin toate componentele sistemului SO2R am incercat sa lucrez cu cele doua VFO-uri, SO2V, dar mi se pare  destul de dificil, m-am incurcat de cateva ori si am emis unde nu trebuia, hi. Pana la concursul viitor sper sa fie functional sistemul, fara el nu prea merge sa obtii un rezultat cat de cat competitiv.

Uitandu-ma acum in urma nu pot  sa nu ma intreb daca nu cumva pe mine ma incanta mai mult pregatirea concursului  cu toate solutiile si chestiile construite decat concursul in sine, dupa cum bine observa cineva... Mi-a placut cand am facut stackerul, mai am acum in lucru si comutatorul 6X2 pentru SO2R, decodoarele de banda si abia astept sa vina kitul pentru TX5BPF sa ma joc....

Insa mai am ceva idei si despre antene, trebuie sa-l extrag nitel pe YO8RHM din vhf, unde il pierd in perioada verii, si sa ne punem pe facut ceva antene pentru 15m si 10m, mai ales ca mai am un pilon nefolosit prin curte, chiar daca e mai mic, ar merge pentru o antena secundara.

Oricum, abia astept Friederichshafen-ul din iunie, sper sa reusesc sa fac un upgrade major in doua benzi.

Una peste alta a fost un weekend frumos la statie, am avut timp sa ma joc prin benzi, mai ales cele superioare, noaptea nu prea am stat, si sa lucrez multe statii interesante. Prezenta foarte numeroasa, multe statii din Asia, Africa si din America de Sud pe care altfel nu prea le auzi.

Urmeaza etapa de cw, o sa vedem ce strategie vom aborda, macar acolo nu mai are importanta daca am voce sau nu:-))

Citeva inregistrari din concurs, pe unele se aude si tusea omniprezenta tot weekendul...

Download Name Play Size Duration
download 9M4DX_de_YR8E
0.1 MB 0:45 min
download NF4A_de_YR8E_
0.1 MB 0:45 min
download NR3X_de_YR8E
0.1 MB 0:45 mink kd[ gd[ kj